Your 2 hourly digest for Wel.nl

Oude Media Nieuwe Media
Wel.nl
Minder lezen, Meer weten. 

Brussel en Londen eens over aanpak ‘brexit’

Jun 19th 2017, 17:10, by anp

De EU en het Verenigd Koninkrijk hebben afgesproken ,,zo snel mogelijk” de Britse scheiding van de EU te regelen en daarna over de toekomstige relatie te praten. De eindafrekening en de rechten van de burgers komen eerst. Gelijk al wordt een oplossing gezocht voor de grens tussen Ierland en het Britse Noord-Ierland.

Dat is de uitkomst van de eerste ronde van de onderhandelingen die maandag in Brussel werd afgerond. Die gingen vooral over de organisatie, onderwerpen en tijdschema. EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier noemde de gesprekken met zijn Britse tegenhanger David Davis, de minister van Vertrek uit de Europese Unie, na afloop tijdens een persconferentie ,,nuttig'', Davis noemde ze ,,productief''. De Brit zei dat het overeengekomen tijdschema ,,haalbaar'' is. Hij is ,,optimistisch'' over een goede deal voor beide kanten.

Davis zei ook dat premier Theresa May binnenkort met gedetailleerde voorstellen over de Britse eisen komt.

Franse politie: situatie op Champs Elysee onder controle

Jun 19th 2017, 15:10, by Gerard Driehuis

Vanmiddag is een busje met daarin een gewapende man ingereden op een politievoertuig. De man werd knock out geslagen en gearresteerd. Er was een tijdje een toegangsverbod tot het gebied, maar de boulevard is weer vrijgegeven. De man reed moedwillig in op de agenten. Wat hem dreef is nog niet duidelijk.
Vanwege de talrijke aanslagen geldt in Frankrijk de noodtoestand

Tijd heelt niet alle wonden: hart soms permanent beschadigd na liefdesverdriet

Jun 19th 2017, 15:08, by Jeannette Kras

Als je geliefde overlijdt of je verlaat, kan dat zo’n schok teweeg brengen dat je hart schade oploopt. Tot nu toe werd gedacht dat het ‘gebroken hartsyndroom’ het hart tijdelijk beschadigt, maar onderzoekers hebben nu aangetoond dat er soms littekens ontstaan op het hart, die niet meer verdwijnen.

Een onderzoeksteam van de University of Aberdeen volgde vier maanden lang 52 patiënten tussen de 28 en 87, die aan het Takotsubo-syndroom leden, zoals de ziekte officieel heet. De afwijking aan de linker hartkamer ontstaat als de hartspier plotseling ‘geschokt’ raakt. Dat kan gebeuren door acute intense emotionele of fysieke stress. De aandoening heeft invloed op het vermogen van het hart om bloed rond te pompen.

Alleen al in Groot-Brittannië krijgen jaarlijks 3.000 mensen de ziekte. Professor Metin Avkiran legt uit: “Deze studie toont aan dat bij sommige patiënten die het Takotsubo-syndroom ontwikkelen, verschillende onderdelen van de hartfunctie blijven afwijken tot vier maanden na de traumatische gebeurtenis. Nadien heeft het hart van deze patiënten een soort litteken, wat er op duidt dat volledig herstel veel langer duurt en soms helemaal niet komt.”

Uit cijfers blijkt dat tussen de 3 en 17 procent van de patiënten binnen vijf jaar na de diagnose overlijdt. 90 procent is vrouw en in 70 procent van de gevallen is de oorzaak te herleiden tot het overlijden van een geliefde. Vaak herstelt de linker hartkamer zich weer binnen enkele dagen, weken of maanden. Soms zal een ‘gebroken hart’ nooit meer helemaal helen.

ECB maakt banken klaar voor harde brexit

Jun 19th 2017, 15:04, by anp

De Europese Centrale Bank (ECB) treft maatregelen om ervoor te zorgen dat Europese banken de klap van een 'harde' brexit kunnen opvangen. Ook waarschuwt de ECB voor eventuele mazen in de Europese wetgeving waar Britse banken die naar het eurogebied verhuizen eventueel gebruik van zouden kunnen maken.

Dat heeft de voorzitter van de raad van toezicht van de ECB maandag gemeld aan het Europees Parlement. De ECB heeft banken met dochterondernemingen in het Verenigd Koninkrijk gevraagd om een ,,adequaat rampenplan" op te stellen. Verder zou de ECB gereed zijn voor ,,alle operationele gevolgen" van een verhuizing van banken van Londen naar het eurogebied.

Een harde brexit zou inhouden dat de Britten ook uit de interne markt en de douane-unie stappen. Daarmee zouden banken die gevestigd zijn in het Verenigd Koninkrijk het recht verliezen om op het Europese vasteland te opereren. De ECB denkt dat er qua regels nog wel stappen moeten worden gezet zodat voor de banken die zich waar dan ook in het eurogebied vestigen dezelfde Europese regels gaan gelden.

Video: hoe een ex-commando dit meisje redt onder een kogelregen

Jun 19th 2017, 14:46, by Gerard Driehuis

“Als ik was omgekomen terwijl ik dit meisje redde zouden mijn vrouw en kind dat begrijpen.” David Eubank, een Groene Baret die hulpverlener werd, ging in Mosul vrijdag dwars door een kogelregen om dit meisje te redden. Zijn collega’s gaven hem dekking. Het meisje werd belaagd door IS, die vluchtende burgers proberen te doden. Eubanks stichtte na zijn militaire loopbaan de Free Birma Ramgers, een hulpgroep die probeert “hope and love to people in the conflict zones of Burma, Iraq, and Sudan.” Met succes voor dit meisje. Ze mag nog wat verder leven

Politie Parijs: incident op Champs-Elysées

Jun 19th 2017, 14:33, by anp

De politie in Parijs is maandag in actie gekomen na een ,,incident'' op de Champs-Elysées. De autoriteiten roepen mensen op uit de buurt te blijven. Een getuige zei dat agenten een gebied hebben afgezet in de buurt van het presidentieel paleis.

Volgens diverse media is een auto bewust ingereden op een busje van de Franse politie. De autoriteiten hebben dat laatste nog niet bevestigd.

Dochter stuurt oud-voetballer Andy van der Meijde brief: “Ik walg van je”

Jun 19th 2017, 13:12, by Désirée du Roy

De dochter van oud-voetballer en tegenwoordig vooral reality-soapie Andy van der Meijde heeft weinig op met haar publiciteitsgeile papa. “Je gebruikte ons voor de aandacht. Ik walg ervan dat mensen denken dat je een geweldige vader bent,” schrijft ze in een emotionele Instagrampost.

De wereld van Instagram is duidelijk niet de echte wereld. In mei schreef Van der Meijde nog onder een foto, waarop hij met zijn twee dochters te zien is: “Na 7 jaar heb ik mijn kinderen weer vastgehouden. Het mooiste gevoel dat er bestaat!” met daaraan toegevoegd nog wat gelukzalige hashtags.

Over die ontmoeting schreef dochter Isabella vandaag: “Deze brief draag ik op aan één van de mensen die het meest bijzonder voor mij had moeten zijn, maar dat helaas niet is.” Ze noemt de reünie met haar vader een publiciteitsstunt en is zwaar teleurgesteld. “Je gebruikte ons voor de aandacht. Ik walg ervan dat mensen denken dat je een geweldige vader bent.” Hij zou haar en zusje Purple ook hebben proberen om te kopen met 250 euro.

Van der Meijde heeft vijf kinderen, van wie er twee met zijn ex-vrouw in Italië wonen. Die zag hij vorige maand voor het eerst in jaren weer. De foto kreeg tienduizenden likes en vele lovende reacties. Maar één goede foto maakt nog geen goede vader.

Na 7 jaar heb ik mijn kinderen weer vastgehouden.Het mooiste gevoel dat er bestaat! #ikbeneenrijkman #❤️ #gelukkig #mijn #kinderen #hetbelangrijkstewateris #🙏

Een bericht gedeeld door Van Der Meyde 🇳🇱🇬🇧🇮🇹 (@andyvandermeyde) op

Questa lettera la dedico a una delle persone che doveva essere una delle più speciali per me, ma che purtroppo non lo è. Caro Andy, oppure dovrei chiamarti papà? Anche se non so come si dice. Ho fatto questo collage per farti vedere solo delle minime e poche foto della nostra vita, per farti vedere che siamo cresciute senza di te, ma solo con la forza di nostra madre, la donna più forte del mondo. Voglio farti capire quante cose ti sei perso di noi. Ogni sorriso, ogni pianto, ogni difficoltà, tu ti sei perso ogni momento della nostra vita. Non ci sei mai stato, MAI! Quando abbiamo fatto quell'incontro il mese scorso che sei venuto qui, ero felice in un certo senso perché pensavo che finalmente avrei potuto avere un padre, che si prendesse cura di me, che si preoccupasse per me, che mi avrebbe fatto felice.. e invece mi hai solo deluso ancora più di prima. Anche questo mio compleanno non ti sei fatto vivo. Per la dodicesima volta. Non mi hai neanche chiamato per farmi gli auguri.. sono ancora molto triste per questa cosa. Però mi fa ancora più schifo pensare che le persone pensino che tu sia un padre fantastico. Visto che tu sei un "personaggio pubblico" vero? Proprio così un "personaggio", niente di più. Poi ancora lo dico quando ci siamo visti pensavo che si sarebbe risolto tutto, e invece va ancora peggio di prima.. hai voluto comprare me e mia sorella con 250€. Hai voluto comprare la nostra immagine. Hai voluto sfruttarci solamente per farti pubblicità. Non sei un'uomo degno di chiamarti né uomo né Padre. È ora di aprire gli occhi Andy.. è ora di capire che non esiste solo la fama e soldi.. ma esiste anche una cosa chiamata "AMORE". Anche se pensò che tu non saprai mai cosa voglia dire. Scrivo questa lettera per fare uscire la verità. Perché la vita non è un film. Le cose non spariscono con uno schiocco di dita. Come noi due, io e mia sorella non possiamo sparire, perché siamo tue figlie, anche se fai finta che non sia così. Adesso so quanto valgo per te "papà". Grazie per non esserci mai stato… @andyvandermeyde #mystory#mylife#laverità#netherland#netherlands#italy#condividete

Een bericht gedeeld door Isabella Van Der Meijde (@belli_redtoosiepop) op

Duik in watertank redt 12 mensen bij bosbrand

Jun 19th 2017, 12:37, by anp

Twaalf mensen hebben de bosbranden in Portugal overleefd door in een watertank te springen naast hun huis. Hun dorpje was volledig ingesloten door de snel uitbreidende bosbranden en bewoners zaten als ratten in de val. Daarop besloten ze in de watertank te gaan zitten.

Door elkaar nat te houden konden ze voorkomen dat ze brandwonden door de immense hitte zouden oplopen. De twaalf, inclusief twee hoogbejaarden, bleven zes uur in de tank zitten, toen was het weer veilig. Zonder de tank waren we allemaal dood gegaan, zei een van de bewoners van het dorp Nodeirinho tegen Portugese media. De wind was zo sterk dat daken van de huizen knalden.

Hitte leidt tot meer pech onderweg

Jun 19th 2017, 11:47, by anp

Door de hitte hebben meer automoblisten en fietsers te kampen met pech. De Wegenwacht van de ANWB moet maandag aanzienlijk vaker te hulp schieten en dat blijft naar verwachting ook de komende dagen zo.

Het gaat bij auto's vooral om problemen met accu's en de koeling. Verder zijn er veel lekke banden bij caravans en aanhangers die langere tijd hebben stilgestaan en in deze zomerse periode weer op de weg komen. Ook veel fietsers hebben bandenpech.

Op een normale maandag helpt de Wegenwacht volgens een woordvoerder van de ANWB zo'n 3000 weggebruikers. Maar deze dag komt dat aantal zeker boven de 4000 uit.

Tip uit het Nationaal Hitteplan: trek geen dikke trui aan vandaag

Jun 19th 2017, 10:35, by Jeannette Kras

Het wordt bloedheet deze week. In het zuiden kan de temperatuur oplopen tot 36 graden. Voor wie zich afvraagt of je dan zonnebrandcrème nodig hebt of toch een dikke trui, heeft het RIVM vandaag officieel het Nationaal Hitteplan geactiveerd.

Dit zijn de welgemeende adviezen van het overheidsinstituut:

Voldoende drinken
Je krijgt dorst van die hitte. Geef daar gewoon lekker aan toe en neem een extra glas water, of twee.

Dunne kleding
Het is warm. Je bent geneigd om je wollen ondergoed in de kast te laten liggen. Dat vindt het RIVM een heel goed idee. Dunne kleding is het advies.

Zonnebrandcrème
De zon schijnt dus ja, zonnebrandcrème.

Schaduw
Het is heet, de zon brandt op je hoofd, wat moet je doen? De overheid weet raad: zoek de schaduw op.

Sporten
Het lijkt een slecht idee en dat is het ook: ga niet midden op de dag een rondje hardlopen.

Woning koelen
Vraag je jezelf al een tijdje af waar die airco voor dient, check dan het Nationaal Hitteplan. Je kunt er je woning mee koelen. Ventilator en zonwering helpen ook.

Mensen helpen
De enige echte tip: let op kwetsbaren, ouderen, zieken. Ze kunnen slechter tegen de hitte. Misschien kun je ze vertellen over het Nationaal Hitteplan.

Bokser Tim Hague overlijdt na knock-out in wedstrijd

Jun 19th 2017, 09:55, by Jeannette Kras

De Canadese vechtsporter Tim Hague is gisteren overleden, nadat hij knock-out was geslagen tijdens een bokswedstrijd.

De voormalig freefight-kampioen, die vorig jaar was overgestapt naar het boksen, speelde een wedstrijd tegen Adam Braidwood. Daarbij ging hij in de tweede ronde knock-out. De 34-jarige sporter overleed twee dagen later aan bloedingen in zijn hersenen.

“Het is met ongelooflijk verdriet dat we melden dat Tim vandaag is overleden”, laat de zus van Hague weten. “Hij is overleden in het bijzijn van familie, luisterend naar zijn lievelingsmuziek. We gaan hem zo missen.”

Waarom machtige mensen vaak zo egoïstisch en asociaal zijn

Jun 19th 2017, 09:22, by Jeannette Kras

Machtige mensen zijn gemiddeld egoïstischer, hebben minder moreel besef en het ontbreekt ze niet zelden aan inlevingsvermogen. Dat zijn de conclusies die wetenschappers trekken na diverse experimenten. Maar wordt wie macht heeft nu een naar mens of komen nare mensen relatief vaak aan de macht? Wetenschappelijk tijdschrift Quest zocht het uit.

Egoïstisch 
Dacher Keltner, hoogleraar psychologie aan de University of California, deed jarenlang onderzoek naar de invloed van macht op de persoonlijkheid. Hij constateert dat macht egoïstisch, onbeleefd en respectloos maakt. Ook ga je ten onrechte in je eigen buitengewone kwaliteiten geloven. Hoe meer gezag, hoe sterker al deze effecten zijn, vult hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Amsterdam Gerben van Kleef aan. “Op het moment dat iemand invloed krijgt, verandert er van alles in zijn denken en doen. Het geeft vaak vrijheid. Je hoeft weinig verantwoording af te leggen voor wat je doet, en je kunt je dus ook meer permitteren.”

Mannen en vrouwen
Zowel mannen en vrouwen veranderen door macht. Van Kleef: “In het laboratorium kun je binnen een half uur deze effecten al opwekken door de ene proefpersoon meer autoriteit te geven dan de ander. Zet hem op een grote leren stoel met een bordje ‘manager’ en hij gedraagt zich naar zijn titel.” De hoogleraar vervolgt: “Hoge piefen komen vaak te laat, praten hard, vallen een ander vaker in de rede, leggen hun voeten op tafel of gaan uitgebreid zitten bellen tijdens een vergadering. Allemaal manieren om te laten zien: ik ben hier de baas.”

Hypocriet
Er zijn talloze experimenten die bewijs leveren. Zo zijn machtige mensen minder dan anderen geneigd om een persoon die een zielig verhaal vertelt te troosten en pakt een willekeurig gekozen leider in een groepje van vier twee keer zo vaak als de rest het vijfde koekje op een schaal. Ook bleek uit onderzoek dat in een groep van 1.300 proefpersonen 26,3 procent zijn partner weleens had bedrogen. Dat waren vrijwel allemaal mensen op een hoge positie. Studies tonen verder aan dat autoritaire karakters het eerder gerechtvaardigd vinden om geen belasting te betalen, om hoge onkosten te declareren of om te hard te rijden. Macht maakt je kortom tot een heel naar persoon en hypocriet bovendien. De Duitse Universität zu Köln ontdekte dat machtige mensen regels heel belangrijk vinden, maar dan met name regels voor andere mensen.

Macht corrumpeert
Maar maakt macht je tot een vervelend mens of grijpen vervelende personen eerder de macht? Het is een wisselwerking concluderen de wetenschappers. Als je al egoïstisch en narcistisch bent, kies je wellicht sneller voor een commerciële functie die je naar de top brengt. De bedrijfscultuur en het bonussysteem belonen je egoïstische gedrag vervolgens waardoor het sterker wordt. Je wordt steeds immoreler. Daardoor krijg je een steeds hogere positie waarbij je nog minder gecontroleerd wordt en makkelijker toegang hebt tot geld, wat corruptie in de hand werkt. Daartegenover staan uiteraard ook mensen die door respect en expertise de top bereiken en wél sociaal zijn. Die zullen niet ineens veranderen in asociale machtswellustelingen.

 

Foto’s van binnenkant Londense flat tonen gigantische ravage

Jun 19th 2017, 07:39, by Jeannette Kras

De politie heeft foto’s vrijgegeven van de binnenkant van de verwoeste Grenfell Tower. De ravage is gigantisch. Van de appartementen in het 24 verdiepingen tellende gebouw is werkelijk niets meer over. De politie verwacht dan ook dat het dodental, dat nu op 58 staat, nog verder oploopt.

De brand is waarschijnlijk ontstaan in een koelkast in een appartement op de vierde verdieping. In een kwartier tijd stond het hele gebouw in lichterlaaie. Bewoners moesten vluchten via het trappenhuis in het midden van de woontoren. Een moeder vertelt hoe ze haar zes kinderen over de trappen naar beneden probeerde te krijgen. Beneden aangekomen, besefte ze dat er twee misten.

Velen zaten gevangen, omdat de rook in de gangen te dicht was om door heen te kunnen lopen. De politie waarschuwt: “We moeten mensen voorbereiden op de mogelijkheid dat hun naasten niet meer te identificeren zijn.” De gevelbekleding die het vuur verspreidde zou niet alleen verboden zijn in de VS en Duitsland, maar ook in Groot-Brittannië zelf bij gebouwen hoger dan 18 meter, zeiden twee ministers gisteren afzonderlijk van elkaar.

Dit zijn beelden van de ravage die is ontstaan:

Rex Features Ltd. do not claim any Copyright or License of the attached image Mandatory Credit: Photo by REX/Shutterstock (8872282n) Specialist police recovery team picture showing: devastation inside Grenfell Tower.  Burned out bath and toilet Grenfell Tower fire, London, UK - 18 Jun 2017

LONDON, UNITED KINGDOM - JUNE 18: (----EDITORIAL USE ONLY – MANDATORY CREDIT - " LONDON METROPOLITAN POLICE SERVICE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) An undated handout photo made available by Britain's London Metropolitan Police Service (MPS) on 18 June 2017 shows a view on a burned flat inside the Grenfell Tower, a 24-storey apartment block in North Kensington, West London, United Kingdom. Police investigates the fire at the Grenfell Tower that broke out on 14 June 2017. At least 58 people are now missing and presumed dead in the Grenfell Tower disaster, police have said. This latest figure includes the 30 already confirmed to have died in the fire.The cause of the fire is yet not known.  London Metropolitan Police Service / Anadolu Agency

Rex Features Ltd. do not claim any Copyright or License of the attached image Mandatory Credit: Photo by REX/Shutterstock (8872282d) Specialist police recovery team picture showing: devastation inside Grenfell Tower.  Burned out exercise bike and white goods, washing machine, oven, kitchen sink and step stool Grenfell Tower fire, London, UK - 18 Jun 2017

Rex Features Ltd. do not claim any Copyright or License of the attached image Mandatory Credit: Photo by REX/Shutterstock (8872282s) Specialist police recovery team picture showing: devastation inside Grenfell Tower.  Remains of what looks like some of the charred cladding fallen in Grenfell Tower fire, London, UK - 18 Jun 2017

Nederlands stel gevlucht voor Portugese bosbrand: “Ik zie alleen maar rook”

Jun 19th 2017, 06:50, by Jeannette Kras

Deze zomer bestaat hun campingboerderij tien jaar. Het zou groots gevierd worden. Nu is het de vraag of er nog iets van over is. Liedewij Schieving (50) en Jolein Alten (40) en hun gasten zijn gelukkig zelf veilig. Ze werden op tijd geëvacueerd door de brandweer.

Hun huis met bed and breakfast ligt midden in het rampgebied. “Ik kijk nu uit over de vallei. Ik zie alleen maar rook”, vertelt Liedewij vanuit Portugal aan RTL Nieuws. “De brand kwam zo dicht bij dat we weg moesten”, aldus de vrouw. Ze zit nu bij kennissen. “Ik ben ontdaan, maar we hebben het overleefd. Net als drie Nederlandse gasten die ik vandaag begeleidde.”

“De kampeerboerderij hebben we in tien jaar opgebouwd. We zouden deze zomer een jubileum vieren. Alles wat we hebben, is daar.” Het koppel is wel verzekerd, maar niet voor alles. Toch klinkt Liedewij nog nuchter. “Ik heb nu alleen een kettingzaag en een stofzuiger in mijn auto liggen. Ik kan dus nog in de bosbouw terecht.”

Ondertussen is het afwachten of er iets is overgebleven van hun boerderij. Tot haar grote verdriet heeft ze vernomen dat een kennis van hen is omgekomen bij de brand.

Jongen springt uit attractie Walibi vanwege online challenge

Jun 19th 2017, 06:26, by Pieter Immerzaal

The Floor is Lava is een wereldwijde hype: als iemand roept dat de vloer van lava is, krijg je vijf seconden om met je voeten van die vloer af te gaan. Reden voor een jongen in Walibi om uit een waterattractie te springen.

De jongen zat met zijn vriend in El Rio Grande, een ‘wilde rivier’ waar je in een rond bootje door heen kunt varen. Toen de vriend riep: ‘De vloer is lava’ sprong de jongen uit het bootje het wild stromende water in, iets wat ten strengste verboden is. Of hij verwondingen heeft over gehouden aan zijn actie is onbekend.

The Floor is Lava, een moderne versie van voetjes van de vloer, heeft al voor veel lol, maar ook veel ongemakken gezorgd. Deelnemers willen graag op originele wijze van de ‘hete vloer’ af gaan, want alles wordt uiteraard gefilmd en online gezet. In Engeland hebben veel supermarkten het spel verboden. Jongeren sprongen vaak op stapels producten of tussen de rekken, waardoor er nogal eens wat sneuvelde.

Belgie heeft ook een zwarte piet: “De EU brengt onze frietcultuur in gevaar”

Jun 19th 2017, 04:48, by Gerard Driehuis

Ook bange Belgen zien het gevaar komen van over de grenzen. Volgens de Vlaamse minister van toerisme bedreigt de EU de Vlaamse friet en dat zou vreselijk zijn.De EU gaat de stof acrylamide aan banden leggen, een stof die kwaadaardig wordt bij verhitting. En laat dat nu net de stof zijn die de Vlaamse friet tot Vlaamse Friet maakt…
De stof zit daarnaast ook in koffie, aardappelchips, ontbijtkoeken en kan voorkomen in brood en gebakken vlees. Uit onderzoek is gebleken dat de organische verbinding kanker kan veroorzaken. De EU wil de stof dan ook zo veel mogelijk uit ons voedsel weren. De minister is ook tegen kanker, maar niet als het om friet gaat. “Het is belangrijk om bedachtzaam te werk te gaan en geen maatregelen te nemen die onbedoelde en verregaande gevolgen hebben voor onze rijke gastronomische traditie.”
Als er minder acrylamide mag zijn, zouden alle frietjes op voorhand geblancheerd moeten worden voor ze naar de frituren gaan. Met andere woorden: het ritueel van twee keer bakken zal niet meer kunnen. “Onze frietjes danken hun smaak aan het vakmanschap van onze frituristen die de frietjes rauw bakken en vervolgens nog eens afbakken. Ik begrijp dat men buiten ons land een andere cultuur kent, met voorgebakken, geblancheerde en/of diepvriesfrieten. Maar wij hebben een eigen culinaire traditie. Het zou zonde zijn als de Europese Unie die zou verbieden.”

Auto rijdt in op moslims in Londen

Jun 19th 2017, 00:33, by anp

In de nacht van zondag op maandag is in Londen opnieuw een auto ingereden op voetgangers. Dit keer reed een busje in op een groep moslims. D Volgens ooggetuigen gaat het om een gerichte aanval op moslims die net de moskee hadden verlaten.De politie kreeg rond 01:20 uur (Nederlandse tijd) melding van het incident op Seven Sister Road in het stadsdeel Finsbury Park. Er zijn meerdere slachtoffers, maar een exact aantal ontbreekt.

Partij Macron behaalt absolute meerderheid

Jun 19th 2017, 00:08, by anp

De partij van de Franse president Emmanuel Macron heeft een absolute meerderheid behaald in het parlement. Nog niet alle stemmen zijn geteld, maar het ministerie voor Binnenlandse Zaken meldde dat Macrons partij La République En Marche (LREM) en haar bondgenoot Modem ten minste 331 van de 577 zetels hebben behaald.

Voor een absolute meerderheid zijn minimaal 289 zetels nodig. Het aantal zetels voor beide partijen is uiteindelijk wel minder dan eerder op zondag werd geschat. Toen werd uitgegaan tussen de 355 en 360 zetels. 97 procent van de stemmen is geteld.

Helmut Kohl krijgt ‘staatsbegrafenis’ EU

Jun 18th 2017, 16:43, by anp

Een woordvoerder van de commissie zei dat de details en het tijdstip van de ceremonie nog moeten worden uitgewerkt. Het eerbetoon is ongekend. De EU is geen staat en een rouwceremonie namens de EU is ook nergens in de Europese verdragen voorzien. Juncker houdt zich persoonlijk met de organisatie bezig en heeft daarover contact met de familie van Kohl, zo klonk het in het weekeinde in de omgeving van de commissievoorzitter.

In Bild am Sonntag zei Juncker dat de vroegere bondskanselier zelf ook voor een afscheid was dat over de nationale grenzen heen zou gaan. Hij wees er op dat Kohl een van slechts drie Europese ereburgers was, naast grondlegger Jean Monnet en voormalig commissievoorzitter Jacques Delors. ,,Helmut Kohl heeft het Europese huis met leven gevuld'', schreef Juncker vrijdag. ,,Zonder Helmut Kohl was er geen euro geweest.''

Vrouw wil alleen maar geld wisselen en wint bijna 300.000 euro

Jun 18th 2017, 14:57, by Désirée du Roy

Een Britse vrouw wilde alleen maar geld wisselen voor de parkeerautomaat. Daarom kocht ze in een winkeltje snel een kraslot van 2 pond. Het leverde haar 250.000 pond op oftewel 286.000 euro.

De 27-jarige Marilyn Scott uit het Schotse Kilmarnock vergat in eerste instantie dat ze het kraslot had gekocht. Toen ze het lot een dag later tegenkwam in haar tas besloot ze toch eens te kijken of het nog iets waard was. Tot haar grote verbazing bleek ze de jackpot te hebben gewonnen.

Ze vertelt aan de Britse Metro: “Ik kon mijn ogen niet geloven en moest aan collega’s vragen om te controleren of het waar was. Ik dacht eerder nog voor de grap: wie weet, zit ik hier de hele dag te werken, terwijl ik de loterij gewonnen heb. Het bleek nog zo te zijn ook.”

De callcentermedewerkster heeft grote plannen met haar prijs. “Toen mijn zusjes en ik klein waren zei mijn moeder altijd: Als we de loterij winnen, neem ik jullie mee naar Disneyland. Nu is het andersom en kan ik haar trakteren.”

Verder gaat ze in december naar Australië. “Ik heb altijd al de wereld rond willen reizen dus misschien ga ik tussendoor ook nog naar Europa. En ik kan zelfs een huis kopen nu.”

She only went in to get change for parking…! Check out how Marilyn Scott's destiny was changed forever by a simple decision #Winner pic.twitter.com/mDH8Hw9I5w

— The National Lottery (@TNLUK) 16 juni 2017

Goldman Sachs: werk van Londen naar Frankfurt

Jun 18th 2017, 12:45, by anp

De Amerikaanse bank Goldman Sachs verplaatst banen van Londen naar Frankfurt nu de onderhandelingen over een Brits vertrek uit de Europese Unie op het punt staan te beginnen. Dat heeft directeur Richard Gnodde van de Europese activiteiten gezegd tegen de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

,,Wij zijn begonnen om middelen te verschuiven naar Frankfurt en andere Europese steden'', aldus Gnodde in een zondag gepubliceerd vraaggesprek. Hij voegde eraan toe dat het aantal werknemers in Frankfurt, het financiële hart van Duitsland, waarschijnlijk zal verdubbelen. Nu zijn dat er ongeveer tweehonderd.

Dat de Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt gevestigd is, geeft de Duitse stad volgens Gnodde een voordeel boven andere financiële centra, zoals Parijs, Dublin of Amsterdam. Hoeveel banen Goldman Sachs precies zal schrappen in Londen, zei de topman niet. Volgens ingewijden kan dat aantal oplopen tot wel duizend.

De Britse politiek is verdeeld, het volk is woedend: hoe redt ‘onmenselijke’ May zich hier uit?

Jun 18th 2017, 11:09, by Jeannette Kras

Theresa May heeft vast wel eens beter geslapen. In heel korte tijd is het vertrouwen in de Britse premier tot een nulpunt gedaald. Na haar afgang tijdens de verkiezingen krijgt ze ook forse kritiek op haar onderkoelde reactie na de dramatische brand in de Londense Grenfell Tower.

In tegenstelling tot Labour-leider Jeremy Corbyn die direct een arm om de slachtoffers sloeg, bleef May eerst op afstand praten met hulpverleners. Pas later, na woedende reacties van het volk, bezocht ze ook slachtoffers. Ze kon haar kille optreden niet meer goed maken. Haar interview met de BBC over de brand werd omschreven als ‘onmenselijk’, ‘harteloos’ en ‘kil’.

Daarnaast hangt de Brexit na het verkiezingsdebacle als een molensteen om haar nek. De conservatieve eurosceptici uit haar eigen partij waarschuwen dat ze op moet stappen als ze niet voor de harde Brexit gaat, maar haar nieuwe ‘vrienden’ van de Noord-Ierse Democratic Unionist Party voelen helemaal niets voor die lijn. Twee voormalige ministers vertellen in The Sunday Telegraph dat er chaos zal ontstaan in de partij als ze de harde Brexit niet doorzet. “Als ze terugkrabbelt van de Brexit dan breekt de hel los en komt ze in grote moeilijkheden.”

Ondertussen wil een meerderheid van de Britten een tweede referendum over de inhoud van het verdrag dat het Verenigd Koninkrijk sluit met de EU. Slechts een derde is het eens met May’s standpunt dat ‘geen deal beter is dan een slechte deal’.

Uniek lokaal kruidenbittertje? Ze komen allemaal uit dezelfde ketel

Jun 18th 2017, 10:16, by Jeannette Kras

Vroeger was alles wat van ver komt goed, tegenwoordig is het juist andersom: hoe lokaler ons voedsel is gemaakt, hoe beter. Alleen is dat veel duurder om te produceren dus geldt bijvoorbeeld voor die leuke provinciale kruidenbittertjes dat alleen het etiket lokaal is.

Veel streken en steden hebben hun eigen kruidenbitter. Leuk als souvenir en om de regio wat eigenheid te geven. Alleen worden de meeste dranken bij een paar grote bedrijven gemaakt, zoals Boomsma in Leeuwarden en Dirkzwager in Schiedam.

Je mag in Nederland niet zomaar je eigen sterke drank produceren. Wat wel mag én momenteel een trend is, zijn de zogenoemde privatelabel-kruidenbitters. Heel simpel: je koopt als lokale winkel een standaard kruidenbitter in bij een van de grote bedrijven en print daar je eigen etiketje op, liefst met een tekst in dialect of een plaatje van de plaatselijke molen.

Een eigenaar van een drankenhandel vertelt anoniem tegen Business Insider: “Ieder dorp heeft wel zijn eigen kruidenbitter. Het zijn flessen die als souvenir worden verkocht. Mensen vinden het leuk om iets te kopen uit de eigen streek. Ik denk dat 80 procent daarvan uit dezelfde ketels komt.”

RTV Drenthe meldde eerder al: Wat de VVV-winkel in Assen aanprijst als ‘typisch Drents’, wordt elders verkocht als Frysk Slokje, Turfstekers Bitter, het Twents Bittertje en het Veluwse Zwienebitter.

De grote distilleerderijen ontkennen overigens dat dat zo is.

Blikseminslag oorzaak bosbrand Portugal

Jun 18th 2017, 09:45, by anp

De autoriteiten in Portugal hebben de oorzaak van de verwoestende bosbrand ontdekt: een blikseminslag. ,,We hebben zelfs de boom gevonden waar de bliksem is ingeslagen", verklaarde politiechef Almeida Rodrigues.

Eerder werd nog aan brandstichting gedacht, maar dat is nu volledig van tafel.

Portugal heeft de hulp ingeroepen van de EU, die de lidstaten heeft gevraagd blusmateriaal te leveren. Daarop hebben Spanje en Frankrijk blusvliegtuigen gestuurd. Door de enorme dichte rook zijn deze echter nog lastig in te zetten.

Matador valt over zijn eigen rode lap. Stier doodt hem

Jun 18th 2017, 09:35, by Jeannette Kras

Zijn eigen rode lap werd een Spaanse matador fataal. De 36-jarige Iván Fandiño struikelde over de doek waarna de stier hem direct aanviel. Het dodelijk ongeval gebeurde in de arena van het Zuid-Franse Aire-sur-l’Adour.

Fandiño was een zeer ervaren stierenvechter. Toch viel hij over de rode lap die hij gebruikt om de stier boos te maken. Het dier greep na de valpartij zijn kans en doorboorde met een hoorn de zij van de man, zo meldt het Spaanse nieuwsbureau EFE. De matador overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Fandiño is de tweede Spaanse stierenvechter in een jaar tijd die in de arena overlijdt. Vorig jaar kwam de 29-jarige Victor Barrio om het leven tijdens een gevecht. Daarvoor was het echter al bijna dertig jaar geleden dat er een dode viel bij het stierenvechten.

Bosbrand in Portugal: de eerste beelden

Jun 18th 2017, 09:31, by Gerard Driehuis

Firefighters of the Portuguese National Republican Guard work to stop a forest fire from reaching the village of Avelar, central Portugal, at sunrise Sunday, June 18 2017. A number of people have been killed in forest fires in central Portugal, many of them trapped in their cars as flames swept over a road Saturday evening. (AP Photo/Armando Franca)
Firefighters of the Portuguese National Republican Guard work to stop a forest fire from reaching the village of Avelar, central Portugal, at sunrise Sunday, June 18 2017. A number of people have been killed in forest fires in central Portugal, many of them trapped in their cars as flames swept over a road Saturday evening. (AP Photo/Armando Franca)

IMG_0062

Firefighters of the Portuguese National Republican Guard work to stop a forest fire from reaching the village of Avelar, central Portugal, at sunrise Sunday, June 18 2017. A number of people have been killed in forest fires in central Portugal, many of them trapped in their cars as flames swept over a road Saturday evening. (AP Photo/Armando Franca)
Firefighters of the Portuguese National Republican Guard work to stop a forest fire from reaching the village of Avelar, central Portugal, at sunrise Sunday, June 18 2017. A number of people have been killed in forest fires in central Portugal, many of them trapped in their cars as flames swept over a road Saturday evening. (AP Photo/Armando Franca)
A man on the balcony of a house looks up at a forest fire raging on a hillside above the village of Avelar, central Portugal, before sunrise Sunday, June 18, 2017. A number of people have been killed in forest fires in central Portugal, many of them trapped in their cars as flames swept over a road Saturday evening. (AP Photo/Armando Franca)
A man on the balcony of a house looks up at a forest fire raging on a hillside above the village of Avelar, central Portugal, before sunrise Sunday, June 18, 2017. A number of people have been killed in forest fires in central Portugal, many of them trapped in their cars as flames swept over a road Saturday evening. (AP Photo/Armando Franca)

Auto’s ingesloten: zeker 39 doden bij bosbrand Portugal (update)

Jun 18th 2017, 07:30, by Gerard Driehuis

Bij een bosbrand in Portugal zijn zeker 39 doden en 20 gewonden gevallen. Dat zijn de jongste cijfers van het Portugese ministerie van Binnenlandse Zaken over de ergste bosbrand in een halve eeuw. Er zijn vooral mensen omgekomen die in auto’s zaten  op de weg tussen Figueiró dos Vinhos en Castanheira de Pêra, in Centraal-Portugal. Het vuur sloot de weg in en maakte hen kansloos.Er worden nog een onbekend aantal mensen vermist. Er zijn ook dorpen ingesloten en onbereikbaar. De autoriteiten raden de mensen in het gebied aan te maken dat ze wegkomen.
In het gebied is het (net als op veel plaatsen in de binnenlanden van Spanje en Portugal) erg warm, met temperaturen die oplopen tot boven de 40 graden. Daardoor stijgt de kans op bosbranden sterk39

Van een cardioloog: een onderhoudsboekje voor je hart

Jun 18th 2017, 05:38, by Gerard Driehuis

‘Het hart, gebruiksaanwijzing en onderhoudsboekje.’ Gisteren verschenen is geschreven door een vooraanstaande Spaanse cardioloog die in België woont en werkt. Pedro Brugada tegen Humo: “In België dragen we meer zorg voor onze auto dan voor ons lichaam: onze wagen moet naar de keuring, ons hart niet.”
Volgens hem weten we verbazingwekkend weinig van ons hart. Zijn eerste dwingende raad: overal roken verbieden. “Waar gerookt wordt, vermengen nicotine en chemische stoffen uit tabaksrook zich met huisstof van gordijnen en tapijten. Dat is een cocktail van kankerverwekkende stoffen, waarbij vooral kinderen een reëel risico lopen. Dat is een groter probleem dan passief roken. Iemand met een sigaret kan je mijden, maar aan derdehandsrook valt niet te ontsnappen. Vaak weet je zelfs niet eens of de schadelijke stoffen nog in de kamer hangen. Er is maar één remedie: nergens binnen laten roken. Weet je dat roken onze samenleving jaarlijks 11 miljard euro kost, terwijl de netto-inkomsten uit accijnzen maar een goede twee miljard euro opleveren?”
Brugada stoort zich aan de hypes rond voedsel. “Neem nu margarine: lange tijd heeft men ons wijsgemaakt dat dit veel gezonder was dan melkerij- of bakboter. Vandaag weten we dat margarine bestaat uit transvetten, de slechtste van alle vetten. Ze dragen bij tot diabetes en opstapeling van buikvet, waardoor het risico op hartziekten verhoogt. Ach, je moet gewoon gevarieerd eten en niet overdrijven. Het is heel simpel, als je buik als een ballon begint uit te zetten, weet je dat je verkeerd bezig bent.”

Goede raad: koop een hond. “Met een hond ligt je wandeltempo hoger dan zonder, bovendien zal je beestje je elke dag aanporren om te gaan stappen, ook bij slecht weer. De lichaamsbeweging doet je bloeddruk dalen, maar ook je eventuele overgewicht zal geleidelijk afnemen, waardoor je bloeddruk nog verder verlaagt. De hond is ook goed voor je sociale leven, hij zorgt ervoor dat je met andere wandelaars gaat praten, waardoor je misschien wat gelukkiger wordt.”
Nog 2 citaten: “Teveel sporten is gevaarlijk.” en “Wist je dat als je 80 jaar wordt, je hart gemiddeld zo’n 3 miljard keer heeft samengetrokken? Geen enkele mechanische pomp ter wereld is daartoe in staat.”

Beyoncé is bevallen van een tweeling

Jun 18th 2017, 05:36, by anp

De Amerikaanse zangeres Beyoncé is bevallen van een tweeling. Dat melden Amerikaanse entertainmentwebsites. Ze heeft samen met haar partner, muziekproducer Jay Z, al een dochtertje van vijf.

De foto waarop Beyoncé Knowles destijds haar zwangerschap via Instagram bekendmaakte, is de meeste gelikete foto op Instagram ooit. Beyoncé heeft op dat kanaal 103 miljoen volgers.

Geslacht, namen of de precieze geboortedatum konden Amerikaanse entertainmentmedia nog niet geven. Zeer waarschijnlijk plaatst Beyoncé een dezer dagen een foto van haar twee nieuwe kinderen. Tijdens haar zwangerschap postte ze ook met enige regelmaat gestileerde zwangerschapsfoto's.

Schermafbeelding 2017-06-18 om 07.51.26

De nachtmerrie van de sportieve fietser

Jun 18th 2017, 05:05, by Gerard Driehuis

Je gaat er een dagje op uit. Fietsen waar het nog mooier is dan bij je thuis, dus met de fietsen achterop de auto.

Carla Bruni: “Trump is een halvegare”

Jun 18th 2017, 04:50, by Gerard Driehuis

Carla Bruni, de voormalige First Lady van Frankrijk, heeft een nieuwe CD gemaakt en in veel interviews wordt gevraagd naar haar affaire – ooit – met Donald Trump. Het was 1991 en Trump was aan scheidde van zijn 2e vrouw. Ineens was overal in de tabloids het bericht dat Trump een affaire had met Bruni, toen een opkomende ster. Later bleek dat Trump onder een valse naam redacties had gebeld om de affaire te melden. Dat gebeurde wel vaker: dat Trump de tipgever was van helden-nieuws over Trump. En meestal was het niet waar. Ook Bruni was zijn slachtoffer. Ze had Trump (tegen diens wensen in) zelfs nooit ontmoet zonder dat er anderen bij waren en ze kende hem daardoor (tot haar vreugde) amper. “Trump is obviously a lunatic.”
Bruni is al 10 jaar getrouwd met Nicolas Sarkozy; ze hebben één kind.

Dus toch: dit is waar koppels het meest ruzie over maken

Jun 17th 2017, 17:00, by Désirée du Roy

Het zijn niet de sokken naast de wasmand of de aanschaf van die te dure schoenen die het meest voor ruzie zorgen binnen een relatie. Ook de vergeten verjaardag wordt snel vergeven. Maar wat wél vaak tot onenigheid leidt, zijn de schoonouders.

Meer dan de helft van de getrouwde stellen noemt de schoonfamilie als belangrijkste oorzaak van hun ruzies, blijkt uit een onderzoek van Slater and Gordon onder 2.000 Britten. Zo zouden schoonouders te vaak ongevraagd hun mening geven, hebben ze een andere opinie over de opvoeding van hun kleinkinderen en zorgen ze ervoor dat de partner de kant van zijn ouders kiest.

Bijna een derde van de ondervraagden zei meningsverschillen te hebben met de schoonouders. Gemiddeld is er één keer per maand een conflict. Een vijfde geeft aan dat schoonouders verantwoordelijk zijn voor een gebrek aan privacy binnen de eigen relatie. Meer dan een derde geeft toe smoesjes te verzinnen of andere plannen te maken als ze weten dat de schoonouders op bezoek komen.

Het vergeten verjaardagscadeautje en de vieze sokken zijn daarmee vergeleken ineens kleinigheden.

Merkel spreekt paus over Klimaatverdrag

Jun 17th 2017, 14:02, by anp

Paus Franciscus heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel aangemoedigd zich te blijven inzetten voor internationale samenwerking. Ook kreeg de Duitse leider zaterdag tijdens een bezoek aan Vaticaanstad naar eigen zeggen het verzoek vast te houden aan het Klimaatverdrag van Parijs.

Merkel had een veertig minuten durend privégesprek met de kerkvorst. De leiders bespraken volgens het Vaticaan onder meer de noodzaak om klimaatverandering, armoede en terrorisme te bestrijden. De bondskanselier zei naderhand zich te willen inzetten voor een wereld ,,waarin we muren willen afbreken, in plaats van ze te bouwen''.

Burgers leggen massaal zonnepanelenparken aan. Als de overheid het niet doet…

Jun 17th 2017, 10:37, by Jeannette Kras

Geen land in de Europese Unie presteert zo slecht als Nederland op het gebied van duurzame energie. De regering heeft het klimaat duidelijk jarenlang niet als prioriteit gezien. De burger ziet het belang van groene energie gelukkig wel in en is dus zelf maar zonnepanelenparken gaan aanleggen.

Het aantal initiatieven van burgers of bedrijven om met een grote groep mensen een zonnepanelenpark te financieren explodeert, schrijft De Telegraaf. De afgelopen paar jaar zijn er al 229 zonnepanelenparken aangelegd middels crowdfunding. Nog eens 72 projecten zijn in ontwikkeling, blijkt uit cijfers van crowdfundingplatform Zonnepanelendelen.nl.

Woordvoerder Edwin Res tegen de krant: “De meeste initiatieven zijn van burgers die bijvoorbeeld geen eigen dak tot hun beschikking hebben, maar toch willen bijdragen aan de energietransitie. Maar er zijn ook bedrijven die hun dak beschikbaar stellen en niet voldoende middelen hebben om de panelen zelf te financieren.”

Het grootste zonnepanelenpark van Nederland dat via collectieve financiering tot stand is gekomen is ZonneWijde, dat zondag in Breda wordt geopend. Er staan 6904 panelen die jaarlijks voor 450 huishoudens energie zullen leveren. De benodigde twee miljoen euro is voor een deel gefinancierd door de gemeente, maar ook voor bijna de helft door particulieren uit het hele land.

Kokosolie is net zo slecht als boter en veel ongezonder dan olijfolie

Jun 17th 2017, 10:15, by Désirée du Roy

Olijfolie is ouderwets. Wie gezond bezig wil, moet koken in kokosolie vinden veel foodbloggers. Luister niet naar hen. Kokosolie is zo ongeveer het slechtste dat je kunt gebruiken.

Op menig foodblog worden de heilzame effecten van kokosolie geprezen. Het bewijst alleen maar hoeveel onzin er op internet staat. De Amerikaanse hartstichting (AHA) heeft een officieel advies uitgebracht waarin ze juist waarschuwt voor het vette goedje. Kokosolie is net zo ongezond als het vet dat uit vlees druipt, schrijven ze.

Avocado’s en noten bevatten gezonde vetten, maar kokosolie bestaat hoofdzakelijk uit verzadigd vet en is daarom net zo slecht als boter. Het verhoogt ‘slecht’ cholesterol en is dus niet goed voor je, ook al wordt het vaak in de markt gezet als superfood.

82 procent van het vet in kokosolie is verzadigd. Ter vergelijking: in boter is dat 63 procent en vet uit vlees bevat maar 50 procent verzadigd vet. Het vet in olijfolie is voor slechts 14 procent verzadigd. De AHA stelt ook dat er geen enkel bewijs is voor wat voor gezondheidsvoordeel van kokosolie dan ook. Laat je dus niet voor de gek houden.

 

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com. By using Blogtrottr, you agree to our polices, terms and conditions.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions.


Geef een reactie