Your 2 hourly digest for Wel.nl

Oude Media Nieuwe Media
Wel.nl
Minder lezen, Meer weten. 

Stef Bos zingt over fatale psychose vriendin

Jan 13th 2018, 08:02, by anp

Stef Bos zingt maandag op het Depressiegala zijn nummer Sneeuw. Hij maakte het lied jaren geleden naar aanleiding van een dramatische gebeurtenis in zijn leven. De liedjesschijver/zanger vertelt in het AD het verhaal erachter.

Bos kreeg 19 jaar geleden zijn beste vriendin Maria op bezoek. Deze bleek, geheel onverwacht, in een psychose te verkeren. Het werd een zeer heftige avond die dramatisch eindigde. "Ik heb nog een andere vriendin gebeld voor hulp maar Maria rende de straat op. Uiteindelijk eindigde ze in een kerk waar een soort van GGD haar moest ophalen om haar naar het ziekenhuis te vervoeren", vertelt Bos. Daarop volgde een gedwongen opname in een psychiatrische inrichting.

Twee maanden na haar psychose werd Maria dood gevonden in een put in een olijfboomgaard op Kreta. "Ik heb me lang schuldig gevoeld. Had ik niet dit of dat? Ik ben geen jongen die snel loslaat, maar in haar geval kon ik niet voorkomen dat ze in die afgrond verdween. Door die ingrijpende ervaring kijk ik anders naar het leven. Tot die tijd dacht ik dat ik over alles in mijn omgeving de regie had, dus niet. Door die wetenschap gaandeweg te aanvaarden ben ik een rijker mens geworden", aldus de zanger.

Het Depressiegala is op maandag 15 januari in de Verkadefabriek in Den Bosch.

Korea’s praten weer over OS-deelname noorden

Jan 13th 2018, 07:30, by anp

Noord- en Zuid-Korea praten maandag aan de grens van beide landen voor de tweede keer over deelname van Noord-Koreaanse sporters aan de Olympische Spelen, die van 5 tot 25 februari in de Zuid-Koreaanse plaats Pyeongchang worden gehouden.

Het ministerie van eenheidszaken van Zuid-Korea zegt dat het van het noorden een nieuw verzoek heeft gehad om te overleggen over de voorwaarden van deelname van Noord-Korea aan de Spelen.

Afgelopen dinsdag spraken beide landen voor het eerst sinds eind 2015 weer met elkaar. Zuid-Korea heeft toen voorgesteld gezamenlijk op te trekken tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Ook wil het land militair overleg voeren met de noorderburen om de relatie te verbeteren. Dat zou onder meer moeten gebeuren door families voor het Chinese nieuwjaar in februari te herenigen.

Een kunstrijpaar uit Noord-Korea, Ryom Tae-Ok en Kim Ju-Sik, kwalificeerde zich voor de Spelen. Omdat Noord-Korea hun deelname niet heeft aangemeld voor de deadline van 30 november 2017 ging hun plek naar Japan. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) kan er overigens nog steeds voor kiezen om de Noord-Koreaanse kunstrijders mee te laten doen.

Wendy van Dijk: “Ik voel me gewoon vaak gelukkig!”

Jan 13th 2018, 06:57, by Emmeke Smit

“Media vergroten negatieve zaken uit, willen shockeren. If it bleeds, it reads. Daar word ik zo droevig van, en omdat ik ervan overtuigd ben dat het ook anders kan, ben ik een tegenbeweging begonnen in de vorm van een blad.”

“Ik ben actief op zoek gegaan naar mijn geluk, het is me heus niet allemaal komen aanwaaien. Ik heb harde lessen geleerd in de liefde, ben dierbaren verloren, combineer een drukke carrière met het runnen van een samengesteld gezin. Inmiddels weet ik wat ik nodig heb om gelukkig te zijn, nu wil ik dat met anderen delen.” En daarom maakt ze het blad Wendy: om andere ook te leren waar het geluk is.

“Ik voel me gewoon vaak gelukkig! Maar ik ben niet zo naïef om te denken dat ik dat alleen bewerkstellig: ik vermoed dat ik van nature veel stofjes aanmaak die een blij gevoel geven.”

“Mijn grootste kracht op televisie is oprecht aardig zijn, houden van mensen. Een collega zei eens tegen mij: ‘Wendy, jij houdt écht van mensen, ongelooflijk.’ “

Meerderheid Britten nu tegen Brexit

Jan 13th 2018, 05:41, by Gerard Driehuis

Als er nu een referendum zou plaatsvinden over Brexit, dan zou 55 procent van de Britten verkiezen binnen de EU te blijven, 45 procent is voor een breuk met de EU. Bij het referendum in juni 52 was 52 procent voor Brexit en 48 procent voor Remain. Dat schrijft The Independent.

Er gaan stemmen op in Engeland om een tweede referendum te houden, nu iedereen wat langer heeft kunnen nadenken over de gevolgen.

Daphne Deckers (50): dat de kinderen het huis uit zijn is moeilijk

Jan 13th 2018, 05:16, by Emmeke Smit

Ineens waren de twee kinderen allebei weg. Emma om te studeren in de VS(foto). Alec om te tennissen overal ter wereld. En dat viel niet mee.

“Ik realiseerde me hoezeer mijn leven om de kinderen had gedraaid. In de keuken hing jarenlang een groot schema met alle schooltijden erop, de bijlestijden, de trainingstijden, de orthodontist. Op maandag was het dit, op dinsdag dat. Nu zat ik aan tafel en gebeurde er helemaal niets. Ik miste ook de aanloop. Vaak kwam ik vloekend binnen omdat ik mijn auto niet kwijt kon vanwege alle fietsen die voor de deur lagen. Nu lag er geen enkele fiets. En het was zo stil. Normaal liep ik schreeuwend door het huis: ‘Mag die muziek wat zachter?’ Nu niets. Ja, de keukenklok in de keuken bleek te tikken, dat had ik nog nooit gehoord!”

Het hele moederschap draait om loslaten. Je kinderen veranderen en dat wil je helemaal niet. (….)Als ze klein zijn heb je het gevoel dat je heel veel in de melk te brokken hebt, maar de harde waarheid is dat ik mijn hond niet eens krijg opgevoed. Je moet loslaten en meebewegen en ze hun eigen weg laten vinden.”

“Mijn kinderen waren van alles aan het meemaken, stonden letterlijk aan het begin van hun nieuwe leven, terwijl ik alleen maar aan het afsluiten was. Stond ik in hun kamer en dacht: daar stond het wiegje, daar de commode. Uit het raam zag ik het parkje waar ze altijd speelden. Ik zat soms op de bank en bleef dan heel lang zitten.”

‘Ontrouw is nooit zo gemakkelijk geweest’

Jan 13th 2018, 04:53, by Ans Vink

“Vroeger schaamden mensen zich als ze seks hadden. Tegenwoordig schamen ze zich als ze géén seks hebben. Voor het eerst in de geschiedenis kun je je partner online bedriegen terwijl hij naast je in bed ligt. En nooit is het moeilijker geweest om iets geheim te houden, zegt de Belgisch/Amerikaanse relatietherapeute Esther Perel. “Als ik, zoals vorige week in Los Angeles bijvoorbeeld, tijdens een lezing voor 3.000 mensen aan het publiek vraag wie van hen ooit met ontrouw geconfronteerd is geweest, steekt 80 procent zijn hand op. Bovendien werk ik al 35 jaar als relatietherapeute in New York. Bij de duizenden koppels die ik in mijn praktijk over de vloer heb gehad, was dat het steeds terugkerende thema. Het is interessant dat vreemdgaan de enige zonde is die twéé keer in de tien geboden voorkomt: je mag het niet doen en je mag er zelfs niet aan denken.”

De oorzaak of verklaring? “Het is moeilijk om binnen een vaste relatie de zin in seks overeind te houden. En hoe hoger mensen opgeleid zijn, hoe groter de uitdaging om te blijven verlangen naar iets wat ze al hebben. Vroeger schaamden mensen zich als ze seks hadden. Tegenwoordig schamen ze zich als ze géén seks hebben.”

Seks is volgens Perel dus overschat. Maar als je het toch van levensbelang vindt kun je iets leren van overspeligen. De zelfde mensen die thuis te moe zijn voor alles zijn ineens boordevol energie en vindingrijkheid als het om overspel gaat. “Als mensen me vragen wat ze ’s avonds nog met hun partner zouden moeten doen, antwoord ik: gedraag je als mensen die overspel plegen. Die sturen verleidelijke berichtjes naar elkaar, ze nemen na het werk een douche, ze maken zich op en gaan samen dansen of wandelen. Ze hebben aandacht voor elkaar, kijken terwijl ze bij elkaar zijn niet één keer op hun telefoon.”

Haar advies voor het huwelijk: “Dat het niet de taak van de partner is om goed te maken wat iemand tijdens zijn jeugd heeft meegemaakt. Dat één enkele mens niet aan alle behoeftes kan voldoen. Dat liefde geen constante toestand van vrolijkheid is. Dat sommige dingen aan je partner nooit zullen veranderen en dat je je daar gewoon bij moet neerleggen.”

Bram Bakker: ‘Mannen praten moeilijk over gevoel’

Jan 13th 2018, 04:36, by Gerard Driehuis

Je ziet hem overal in de media. Daar geeft hij goede raad. Maar nu hij in korte tijd 5 vrienden moest begraven en zijn relatie zag stuklopen komt psychiater Bram Bakker er achter dat ook voor hem praten over emoties en gevoel niet makkelijk is. Vriend Gerrit, die stierf aan ALS was heel belangrijk in het leven van Bakkef. Maar dat zei hij hem pas op het allerlaatste moment, vertelt Bakker aan de Volkskrant. Hij schreef een boek over zijn vriendschap met Gerrit, waarin zijn vriendschappen met Joost Zwagerman en Rogi Wieg komen langs.

‘Mannen praten moeilijk over gevoel. Gerrit was daar helemaal niet goed in, en ik ook niet. Ik ben beroepsmatig de hele dag met het gevoel van anderen bezig en daardoor eigenlijk heel erg niet met mijn eigen gevoel. Ik heb toen gekozen om het maar niet aan te kaarten, omdat ik hem geen ongemakkelijk gevoel wilde bezorgen. Maar misschien stiekem ook wel omdat ik me er zelf ongemakkelijk bij voelde. Pas helemaal aan het eind, de dag voordat hij euthanasie kreeg, zei Gerrit ineens voor de eerste en enige keer iets evaluerends over onze vriendschap. Dat is denk ik kenmerkend voor veel mannenvriendschappen. Je zegt niet tegen elkaar: ‘Ik hou van je’. Of: ‘Ik vond je altijd zo’n lieve jongen.’ Dat moet allemaal met rationele termen. Gerrit heeft de laatste anderhalf jaar van zijn leven in zijn hoofd gezeten, omdat hij niet kon praten vanwege die ALS. Dus hij heeft er veel over nagedacht en ineens zei hij: ‘Je bent heel bepalend voor mij geweest’.”

Pas toen kwam Bakker op het idee dat hij ook zoiets zou kunnen zeggen tegen zijn stervende vriend. ‘Ik zei: ‘Jij ook voor mij.’ Maar ik had het gevoel dat ik het als eerste tegen hem had moeten zeggen, want hij heeft een immens grote betekenis gehad in mijn leven. Daar heb ik tot hij overleed nooit bij stilgestaan. Ik was echt een ander mens geweest als ik hem niet was tegengekomen. ”

“Wat betreft het delen van emoties hebben mannen een enorme inhaalslag te maken. Mannen plegen twee keer zo vaak zelfmoord, terwijl ze veel minder vaak depressief zijn dan vrouwen. Dat komt doordat mannen uit mijn generatie niet zijn grootgebracht met praten over gevoelens. Het is de hoogste tijd dat we dat veranderen”

Prostaatkanker: drie aanwijzingen waar je echt op moet letten

Jan 13th 2018, 04:22, by Gerard Driehuis

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen ouder dan 45 jaar. Van alle mannen die in 2016 kanker kregen, had 20% prostaatkanker. Toch gaan veel mannen pas laat naar de dokter, omdat er weinig duidelijke symptomen zijn.. Er zijn drie aanwijzingen waar je op moet letten, waarvan vooral de derde weinig bekend is.

1. Veranderingen bij het plassen of in je urine. Als een man ouder wordt wordt de prostaat vaak groter, zonder dat er iets mis is. Daardoor wordt plassen moeilijker. Dat kan ook een symptoom van kanker zijn. De urinestraal wordt minder krachtig, je plast minder en vaker en je houdt het gevoel dat je blaas nog niet leeg is. Ook een branderig gevoel bij het plassen en troebele of bloederige urine kunnen voorkomen.

2. Bloedsporen in je urine of in je sperma. Het spreekt voor zich dat als er bloed uit je komt, je naar de dokter gaat.

3. Lage rugpijn. Als je daar chronisch last van krijgt heeft de kanker zich al uitgebreid

 

Dokter Witte Huis: Trump is kerngezond

Jan 13th 2018, 00:34, by anp

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een uitstekende gezondheid. Dat zegt Ronny Jackson, de arts van het Witte Huis. Trump heeft vrijdag drie uur allerlei medische testen gedaan in het Walter Reed National Military Medical Center in Bethesda.

De medische onderzoeken volgden op zorgen die zijn gerezen nadat Trump moeite had om woorden goed uit te spreken tijdens een belangrijke toespraak. In het spraakmakend boek Fire and Fury dat over Trumps Witte Huis verscheen, wordt hij neergezet als ongeconcentreerd en kinderlijk.

,,De president is kerngezond. Ik kijk er naar uit sommige uitslagen te geven op dinsdag", liet Jackson vrijdag weten in een persverklaring.

Trump kan zelf bepalen welke informatie hij uit het onderzoek naar buiten wil brengen.

Trump betaalde pornoster $130.000 om te zwijgen

Jan 12th 2018, 21:25, by Gerard Driehuis

Vlak voor de verkiezingen in het najaar van 2016 betaalde Donald Trump pornoster Stephanie Clifford, artiestennaam Stormy Daniels, 130.000 dollar zwijggeld. Zij en Trump hadden in 2006 een affaire en Trump wilde niet dat dat bekend werd. Stephanie kreeg via Trumps advocaat Michael Cohen het geld om haar mond te houden over haar geschiedenis met Trump. Bron van dit bericht: de eerbiedwaardige Wall Street Journal, die zich baseert op meerder partijen die bevestigen dat de pornoster zwijggeld heeft gekregen. Trump wilde niet dat kort voor de verkiezingen bekend zou worden dat hij naast zijn 3 huwelijken ook nog andere partners had gehad. De affaire met Stormy was 3 maanden na de geboorte van zoon Bannon

‘Bod Air France-KLM en easyJet op Alitalia’

Jan 12th 2018, 21:01, by anp

Air France-KLM heeft samen met de Britse prijsvechter easyJet een bod gedaan op de failliete boedel van de Italiaanse branchegenoot Alitalia. Ook Lufthansa en de Amerikaanse investeerder Cerberus hebben een voorstel op tafel gelegd. Dat heeft de Italiaanse minister van Industrie Carlo Calenda vrijdag gezegd.

De bewindsman zei tegen de Italiaanse televisie dat hij de drie biedingen zal bespreken met de bewindvoerders van Alitalia. ,,Daarna zal er een korte periode worden ingelast om erachter te komen welke van deze biedingen de beste is en welke nog kunnen worden verbeterd.''

Dagblad Il Sole 24 Ore berichtte eerder deze week al dat Air France-KLM, dat de afgelopen jaren veel geld verloor door investeringen in Alitalia en tot dusver geen enkele belangstelling had getoond, toch aan een bod zou werken. Het Frans-Nederlandse bedrijf gaf op dat bericht geen commentaar.

Doodzieke jongen wilde blijven leven tot de geboorte van zijn zusje. Het lukt net

Jan 12th 2018, 20:30, by Désirée du Roy

Bailey Cooper uit het Engelse Bristol had  non-Hodgkinlymfoom, een vorm van lymfklierkanker waarvan hij niet kon genezen. Hij wilde dolgraag blijven leven tot de geboorte van zijn zusje. Dat gebeurde, tot verbazing van de artsen. Enkele weken na de geboorte van zusje  Millie is hij gestorven

In november beviel Bailey’s moeder Rachel (28). “We hadden niet gedacht dat hij het zo lang zou volhouden, maar hij was vastberaden om te blijven leven tot de geboorte. Hij deed alles wat een oudere broer doet: hij knuffelde haar, verschoonde haar luier en zong voor haar.”
Kort na de geboorte ging Bailey heel snel achteruit. Op kerstavond stierf Bailey, omringd door zijn familie. “Bailey is vredig gestorven”, vertelt Rachel.

‘Ivana Smit al gewond voor val’

Jan 12th 2018, 19:14, by anp

Ivana Smit had al letsel voordat zij van een balkon in Kuala Lumpur viel. Dat blijkt uit de voorlopige uitslag van de forensische onderzoeken na sectie door patholoog Frank van de Goot. Smit (18) overleed op 7 december vorig jaar na een val van een balkon in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur.

Het model had een bloeduitstorting op haar achterhoofd die was ontstaan voor de val. Ook had zij blauwe plekken op de binnen- en buitenkant van beide bovenarmen, dat kan duiden op vastpakken. Letseldatering moet uitwijzen op welk moment Smit dit heeft opgelopen.

Ook is cocaïne in haar lichaam aangetroffen. Dat heeft zij al langer voor haar dood ingenomen. Verder troffen de onderzoekers ook de drugs PMM/PMMA aan, waarvan een combinatie met cocaïne dodelijk kan zijn. Zolang niet bekend is waar de middelen vandaan komen, wordt een misdrijf niet uitgesloten.

Dit is dé nieuwe Netflix-serie waar iedereen het over heeft

Jan 12th 2018, 19:11, by Jeannette Kras

Een week geleden verscheen ‘The End of the F**cking World’ op Netflix. En zowel kijkers als recensenten zijn helemaal wild van de serie vol zwarte humor. Klein nadeeltje: het zijn slechts acht afleveringen van twintig minuten.

Hoofdpersoon is de zeventienjarige James, die ervan overtuigd is dat hij een psychopaat is. Samen met de brutale Alyssa maakt hij een roadtrip om haar echte vader te zoeken. Ondertussen heeft James gedachten als: “Wat zou het juiste moment zijn om haar te doden?”

Kijkers noemen ‘The End of the F**cking World’ de meest verslavende serie ooit. De kans is dus groot dat je de serie in één avond uit kijkt. Recensenten noemen de serie “waanzinnig goed”. Het IMDb-cijfer staat voorlopig op 8,5.

De CEO van Netflix, Reed Hastings, spreekt eveneens in superlatieven: “Wow, nieuwe serie. De meest verslavende en originele serie in een lange tijd. Heel erg goed.”

De serie is dus wel vrij kort en het nieuwe seizoen wordt helaas niet eerder verwacht dan eind dit jaar of begin 2019.

Deze optische illusie houdt het internet in zijn greep: hoeveel stippen zie jij?

Jan 12th 2018, 17:24, by Jeannette Kras

Eens in de zoveel tijd duikt er weer een optische illusie op die het hele internet over gaat. Deze keer zijn het witte stippen tegen een zwarte achtergrond. De vraag is hoeveel het er zijn en welke kant ze op bewegen.

Reddit-gebruiker d023n plaatste de afbeelding online. Sindsdien houden de stippen de gemoederen flink bezig. Niemand weet of het er nu twee of vier zijn en of ze nu van boven naar beneden of van links naar rechts bewegen. Sommigen zien ze zelfs in cirkels draaien.

5 Hertz

De stippen bewegen met een frequentie van 5 Hertz. Je kunt ze ook met 2 Hertz laten bewegen. Nog steeds is dan niet duidelijk hoe het zit.

2 Hertz

Of wat dacht je van 10 Hertz.

10 Hertz

De verklaring? Het is stroboscopisch licht. Daardoor denk je dat de stippen bewegen maar dat is niet zo. Ze gaan alleen aan en uit.

 

Vervuilde coke in Brabant en Rijnmond

Jan 12th 2018, 16:24, by anp

Het Trimbos-instituut waarschuwt voor vervuilde cocaïne en ketamine in Noord-Brabant en Rotterdam-Rijnmond. De drugs zijn verontreinigd met atropine.

Atropine werkt als tripmiddel. Bij een overdosis krijgt de gebruiker last van hallucinaties, rusteloosheid en gedaald bewustzijn. Ook kan de persoon bewusteloos raken. Er kunnen ademhalings- en hartritmestoornissen optreden die kunnen leiden tot de dood.

Afgelopen week leverden Brabantse testlocaties verschillende verontreinigde poeders in bij het Drugs Informatie en Monitoring Systeem. Ook het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum kreeg begin dit jaar meldingen over gezondheidsincidenten in Noord-Brabant en Rotterdam-Rijnmond waarbij vermoedelijk atropine in het spel was.

Oprah Winfrey mobiliseert meer sterren over Time’s Up

Jan 12th 2018, 16:15, by anp

Oprah Winfrey heeft een groep van prominente Hollywoodvrouwen opgetrommeld voor een paneldiscussie op televisie over de Time's Up-beweging. Een van Oprah's gasten in het onderdeel van CBS Sunday Morning is Reese Witherspoon, meldt Variety.

De Time's Up-beweging is een initiatief van ruim driehonderd vrouwen uit de entertainmentwereld. Het is een fonds waaruit juridische kosten van minder bevoorrechte slachtoffers van seksueel misbruik betaald zullen worden. Tijdens de uitreiking van de Golden Globes nam Witherspoon het initiatief alle genodigden een speldje van Time's Up te laten dragen.

''Er zijn momenten waarop je moet beoordelen of zwijgen nog je enige optie is'', zegt Reese Witherspoon in de uitzending die zondagmorgen in de Verenigde Staten wordt uitgezonden. ''Er waren momenten dat zwijgen onze enige optie was, maar nu is de tijd anders."

Panel

Andere vrouwen in het panel zijn onder anderen America Ferrera, Natalie Portman, Tracee Ellis Ross, Shonda Rhimes. ''Hoe kunnen we als samenleving een volwassen, genuanceerd gesprek voeren over hoe mannen en vrouwen met elkaar moeten omgaan'', vraag Oprah haar gasten. ''Er zijn nu veel mannen en vrouwen die zich ongemakkelijk en onzeker voelen op hun werkplek, na al datgene wat is blootgelegd."

Portman antwoordt: ''We zijn allemaal mensen. Je behandelt mensen als medemensen. Het moet niet zo zijn dat je een vrouw respecteert omdat je een dochter hebt of een echtgenote of een zus. Het gaat erom dat we allemaal mensen zijn. We verdienen allemaal respect."

Oprah Winfrey maakte zondag veel indruk met haar toespraak tijdens de uitreiking van de Golden Globes. Oprah stond stil bij het misbruik in Hollywood dat aan het licht is gekomen, en de #MeToo-beweging die daarop volgde.

Deze Europese landen worden het zwaarst getroffen door een harde Brexit

Jan 12th 2018, 12:00, by Jeannette Kras

Dat de Britse economie zwaar te lijden heeft onder een harde Brexit, daar zijn de meeste economen en analisten het wel over eens, maar wat de invloed zal zijn op de rest van Europa, dat is de vraag.

Twee economen van investeringsbank Jefferies hebben zich nu aan een voorspelling gewaagd. Ze verwijzen naar een groep van economische geografen die aan de hand van complexe datasets heeft geprobeerd een inschatting te maken van de gevolgen van een harde Brexit voor de overige EU-lidstaten.

Volgens de economen kijkt de studie verder dan enkel export- en importcijfers, die slechts een oppervlakkig beeld geven van de mogelijke impact. In plaats daarvan analyseerden de geografen gecompliceerde supply chains op een regionaal niveau over de hele EU. Zo zou een aardig beeld zijn ontstaan van de economische gevolgen voor individuele lidstaten.

De impact is gekwantificeerd in termen van het percentage van het bbp dat op het spel staat bij een harde Brexit (als het VK dus de interne markt verlaat). Het zal geen verrassing zijn dat het Verenigd Koninkrijk zelf het hardst geraakt wordt, net als Ierland, oud-kolonie Malta en zakenhubs Nederland en België. Opvallend is dat van de grote landen vooral Duitsland en Frankrijk de gevolgen van een harde Brexit zullen ondervinden, terwijl Spanje en Italië nergens last van hebben.

UK and EU economic hit from Brexit

Lucht minder verontreinigd dan verwacht

Jan 12th 2018, 11:21, by anp

De luchtverontreiniging vrijdag is minder heftig dan verwacht. Gezondheidsinstituut RIVM waarschuwde donderdag nog voor smog door fijnstof vrijdag en dit weekend. Vrijdag meldt het RIVM echter dat het smogniveau waarop mensen moeten worden gewaarschuwd, vrijdag niet wordt gehaald.

De fijnstofconcentraties zijn weliswaar gestegen en de luchtkwaliteit is hierdoor matig, maar er wordt geen verdere stijging verwacht, aldus het instituut. Mensen die gevoelig zijn voor smog krijgen het advies om lichamelijke inspanning te verminderen.

Realityster Barbie met spoed opgenomen in ziekenhuis: “Zeer ernstige situatie”

Jan 12th 2018, 11:09, by Désirée du Roy

Samantha de Jong (28) is per ambulance met sirenes naar het ziekenhuis gebracht. Wat er precies aan de hand is, is nog onduidelijk, maar volgens een bron gaat het om een ‘zeer ernstige situatie’, zo schrijft het Algemeen Dagblad.

Vanuit het huis van Samantha, beter bekend als realityster Barbie, is 112 gebeld. Haar ex Michael zou in het vliegtuig zitten vanuit Spanje om haar bij te staan. De woning van de Scheveningse is met linten afgezet. Er heeft volgens de politie geen misdrijf plaatsgevonden.

Sinds enkele weken heeft Barbie een relatie met Jordi Ossel (29) uit Leusden. Hij reageert op de situatie: “Ik heb nu geen tijd om iets te zeggen, want het leven is even te ingewikkeld.”

Volgens Jake Hampel, de oud-manager van Barbie, zou de toestand van Barbie momenteel stabiel zijn. “Ik weet het niet helemaal zeker, maar ze zou weer bij bewustzijn zijn”, benadrukt hij, onderweg naar Schiphol om Michael – de ex van Barbie – op te halen. “Hij zal zich over hun kinderen ontfermen en de komende tijd de woordvoering over Samantha doen.”

De realityster zei eerder dat het niet zo goed met haar ging. Ze voelde zich misbruikt door RTL en productiemaatschappij Warner Bros. “Zij hebben mijn leven laten ontsporen. Er was maar één ding belangrijk: de kijkcijfers. Jarenlang hebben ze me voor de 25.000 euro die ik kreeg als een hoer behandeld.”

 

Waarom millennials geschokt zijn door de serie Friends

Jan 12th 2018, 10:55, by Jeannette Kras

Friends, dé hitserie van de jaren negentig, is sinds kort weer te zien op Netflix. Maar het lijkt erop dat de serie niet echt aanslaat onder jongeren. Ze noemen de serie seksistisch en homofoob.

Wie jong was in de jaren negentig keek Friends. Menigeen heeft elke aflevering van de serie die liep tot 2004 meerdere keren gezien. Niet gek dus dat Netflix de serie in haar assortiment opnam. Maar tijden zijn duidelijk veranderd.

Millennials voelen zich ongemakkelijk bij verschillende scènes in de serie. Ze houden er bijvoorbeeld niet van dat Chandler paranoïde reageert als hij wordt gezien als homo of dat hij flauwe grappen maakt over zijn vader die travestiet is.

Ook vinden ze het seksistisch dat Ross er niet tegen kan dat de nanny die Rachel inhuurt voor hun dochter Emma een man is. Ross vraagt dan zelfs nog of de man gay is. De grappen over het overgewicht dat Monica ooit had, vallen eveneens niet in goede aarde, bijvoorbeeld als Joey roept: “Iemand heeft Monica opgegeten.”

Verder is er de aflevering waarin Rachel een assistent inhuurt niet vanwege zijn kwaliteiten, maar omdat ze met hem wil daten. In deze tijd zou ze erom ontslagen worden, vinden millennials. Er zou bovendien te weinig diversiteit in de serie zitten. Er zijn maar twee donkere personages: dr. Charlie Wheeler en Julia, de vriendin van Ross.

Het zijn grappen die in deze tijd niet meer kunnen, vinden de kijkers van nu. Hebben ze een punt of reageren ze overgevoelig?

Onderzoek bewijst: Vrouwen overleven een apocalyps vaker dan mannen

Jan 12th 2018, 09:03, by Jeannette Kras

Vrouwen het zwakke geslacht? Niet bepaald. Mochten grote rampen de wereld treffen dan zijn er meer vrouwen die dat overleven dan mannen.

Dat blijkt uit een nieuwe studie van de universiteit van Southern Denmark. De onderzoekers bestudeerden de sterftecijfers na een aantal ernstige hongersnoden en epidemieën in de afgelopen driehonderd jaar, zoals de grote hongersnood in Ierland halverwege de negentiende eeuw, de mazelenepidemie in IJsland in 1842 en 1882 en de hongersnood onder Stalin in 1933 in Oekraïne.

Ongeacht hun leeftijd bleken vrouwen langer te leven dan mannen in periodes van rampspoed. “Dat vrouwen langer leven, is zelfs al merkbaar als ze nog maar een baby zijn. Als je kijkt naar de sterftecijfers van baby’s door de jaren heen, overleven meisjes moeilijke omstandigheden veel vaker dan jongens,” aldus één van de onderzoekers.

Elon Musk was zonder het te weten op berucht seksfeestje: “Dacht dat het verkleedpartijtje was”

Jan 12th 2018, 08:36, by Pieter Immerzaal

Afgelopen week werd er veel geschreven over een seksfeestje dat in de woning van een bekende investeerder uit Silicon Valley plaatsvond. Ook Elon Musk was daar aanwezig. Hij zou echter niet geweten hebben dat er een orgie ging plaatsvinden.

De ophef ontstond nadat Emilie Chang vorige week een fragment uit haar boek Brotopia naar buiten bracht, waarin ze schrijft over de wilde feestjes in de techwereld die draaien om seks, drugs en alcohol. Het feestje dat wordt beschreven is van Steve Jurvetson, een bekende investeerder van de firma DFJ, wist de Amerikaanse nieuwssite Axion te achterhalen.

De getuige beschrijft dat de vloer was bezaaid met namaakbont en kussens, waarop de gasten zich neervlijden om met elkaar te gaan knuffelen. In een blogbericht vertelt ondernemer Paul Biggar dat hij geen getuige was van expliciet seksueel gedrag, maar dat hij wel Elon Musk herkende als een van de gasten.

Een woordvoerder van Tesla bevestigt dit tegen Business Insider. “Elon was enkele uren op het feestje en vertrok rond één uur nadat hij had gesproken met verscheidene ondernemers die gefinancierd werden door DFJ over technologie en de uitbouw van bedrijven. Hij dacht dat het een bedrijfsfeestje was met een verkleedthema, geen ‘seksfeestje’ en er was geen indicatie dat het dat zou worden na zijn vertrek,” aldus de woordvoerder.

Biggar vertelt in zijn blog: “Ik ging naar huis om 12.30 uur en ik denk dat seksfeestjes niet beginnen voor de saaie fuckers naar huis gaan. Ik wist niet echt zeker dat het een seksfeestje was, begon me op een bepaald ogenblik te vervelen en ging naar huis.”

Maar de entrepreneur zegt ook dat er genoeg signalen waren dat het feest uit de hand zou lopen. “We werden er zeker op voorbereid,” zegt hij. “We werden van tevoren gewaarschuwd dat we niet moesten flippen over de dingen die we er zagen, er waren geen foto’s toegestaan en we mochten zeker aan niemand vertellen wat we hadden gezien. Ik stuurde zelfs een bericht naar mijn medeoprichter: ‘ik denk dat ik ben uitgenodigd voor een seksfeestje.’”

Geen zin in griep? Zo houd je je weerstand op peil

Jan 12th 2018, 08:12, by Désirée du Roy

De griep gaat weer door het land. Mogelijk heeft hij jou tot nu toe overgeslagen en wil je dat graag zo houden. Dan is het belangrijk om je immuunsysteem een steuntje in de rug te geven. Zo doe je dat:

Ansjovis
De omega 3-vetzuren in combinatie met zink in ansjovis zorgen ervoor dat je immuunsysteem een boost krijgt.

Biefstuk
Hierin zit 200 procent van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine B12 wat belangrijk is voor de aanmaak van rode bloedcellen en het immuunsysteem ondersteunt. Ook zit er zink in biefstuk.

Knoflook
Allicine in knoflook werkt als een natuurlijk antibioticum. Het helpt witte bloedcellen beter te functioneren en verzet zich tegen infecties van de luchtwegen.

Thee
Zelfs thee is best gezond. De interferonen kun je beschouwen als natuurlijke virusremmende eiwitten.

Champignons
Hierin zit het mineraal selenium dat positief is voor je immuunsysteem. Ook de fytonutriënten helpen je lichaam om zich tegen ziektes te verweren.

Zuurkool
Zuurkool zit barstensvol vitamine C. Met één portie van 200 gram heb je de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid al bijna binnen.

Britse kroonjuwelen in de oorlog in theeblik onder de grond

Jan 12th 2018, 06:32, by Gerard Driehuis

Tijdens de oorlog is een deel van de zeer kostbare Engelse kroonjuwelen op last van koning George XI in een theeblik gestopt. Dat theeblik is – op een plaats die bijna niemand kende – begraven in de buurt van het kasteel in Windsor. Dat wordt onthuld in een BBC-documentaire over de kroning van Elizabeth, dit jaar 60 jaar geleden. De documentaire wordt dit weekeinde door de BBC uitgezonden.

In het begin van de oorlog was er grote vrees voor een Duitse invasie van Engeland. Daarom liet de koning in het diepste geheim diep onder de grond een kamer metselen. Toen die klaar was werd gras ingezaaid, om de plaats onzichtbaar gemaakt. De juwelen werden vanuit de Tower, hun normale plaats, overgebracht naar de kelder.

Leedvermaak

Jan 12th 2018, 06:10, by Ans Vink

Je mag geen plezier hebben in andermans leed, maar de poging van deze man overeind te blijven is gewoon leuk. Zijn vrouw meldt bij de virale video dat haar man het prima maakt

Onderminister VS: Hoekstra zat fout

Jan 12th 2018, 06:00, by anp

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken neemt afstand van de uitspraken die Pete Hoekstra in 2015 heeft gedaan dat in Nederland politici in brand worden gestoken. Onderminister Steve Goldstein stelt dat de nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Den Haag spijt heeft en vrijdag met een nieuwsmedium in Nederland zal praten om het bij te leggen.

,,De ambassadeur heeft in 2015 fouten gemaakt en uitlatingen gedaan die hij niet had moeten doen. Dat realiseert hij zich'', zegt Goldstein. ,,We hebben de ambassadeur duidelijk gemaakt dat hij door moet gaan om dit achter zich te laten. En hij begrijpt dat heel goed.''

Goldstein verwijst ook naar de tweet van de ambassadeur in december. Daarin bood Hoekstra zijn excuses aan na een interview waarin hij eerdere uitspraken over onder meer no-gogebieden in Nederland ontkende.

De skinny-jeans is uit. Dit ga je in 2018 dragen

Jan 12th 2018, 05:32, by Emmeke Smit

Je zult, is de voorspelling, weer nieuwe jeans moeten kopen. Dat denkt de mode redacteur van The Independent op basis van de collecties van jeans-makers als  J Brand. We moeten weer aan jeans die niet te klein zijn, maar gewoon passen, met rechte korte  pijpen, niet op de heup gedragen maar hoger.

Trump: ‘waarom laten we mensen uit die klote landen hier toe?’

Jan 12th 2018, 04:34, by Gerard Driehuis

Trump was even eerlijk over wat hij van immigratie vindt. ‘Waarom laten we mensen uit die klote landen hier toe?’ “Why do we want people from all these shithole countries here?” “We should have more people from places like Norway.” De president zei dat in een gesprek met congresleden. Hij doelde op immigranten uit Afrika en Haiti.  Hij kwam net terug van een ontmoeting met de premier van Noorwegen, vandaar het voorbeeld. Het gaat hem dus niet om de aantallen, maar om de afkomst en kleur.

Amerikaanse media schamperen dat immigranten uit Noorwegen of andere landen met lange blonde mensen niet groot is omdat het die landen rijker zijn en hun inwoners gelukkiger dan de VS.

Het gesprek ging over een compromis dat Democraten en Republikeinen hadden gesloten over immigratie. Trump veegde het van tafel. Hij wil blanke immigranten en niet mensen uit klote landen.

Facebook gaat veranderen: wil ‘waardevoller’ worden

Jan 12th 2018, 04:20, by anp

Facebook zal een aantal veranderingen ondergaan. Het medium wil voortaan meer de nadruk leggen op ,,betekenisvolle sociale interacties'', in plaats van dat mensen enkel door het Nieuwsoverzicht scrollen, waarvan critici stellen dat dat zeer verslavend werkt. Oprichter Mark Zuckerberg maakte het nieuws donderdag bekend.

Zuckerberg laat weten dat de veranderingen ,,groot'' zullen zijn. Voor de korte termijn betekent dat wel dat er minder tijd op Facebook zal worden gespendeerd. Maar op langere termijn zal zowel de gebruikers als het bedrijf erop vooruitgaan, stelt Zuckerberg. ,,Ik verwacht dat de tijd die je wel op Facebook spendeert meer waardevol zal zijn.''

De meeste schadevergoeding keert de NAM uit…aan zichzelf

Jan 12th 2018, 04:18, by Gerard Driehuis

De NAM bijna 1,2 miljard uitgegeven aan ‘schadevergoeding’. Momenteel ligt  het vergoeden van schade stil, omdat er nieuwe procedures en formulieren moeten komen. Maar daarvoor werd al 1,2 miljard besteed. Slechts een kwart daarvan is gegaan naar schade-uitkeringen voor de Groningers.

Dat komt onder andere omdat de NAM steeds meer geld kwijt is aan proceskosten: geld dat bijvoorbeeld gaat naar inspecteurs en juridisch adviseurs. Volgens de NOS ging het daarbij in 2016  om 42 procent.

De NAM is nu niet meer zelf betrokken bij het vaststellen van de schade.

EU gaat eigen supercomputers bouwen

Jan 12th 2018, 04:04, by Gerard Driehuis

De EU en 13 lidstaten, waaronder Nederland, gaan een supercomputer bouwen die Europa concurrerender moet maken ten opzichte van de VS, Japan en China. Het gaat om 4 verschillende versies, waarvan er twee minstens honderd miljoen miljard berekeningen per seconde moeten kunnen uitvoeren. Op basis van die knowhow moet tegen 2022 zelfs een model ontwikkeld worden met een capaciteit van een triljoen (miljard keer een miljard) berekeningen per seconde. Het is een nieuw voorbeeld van het nieuwe zelfbewustzijn van Europa. Volgens Europees commissaris voor Digitale Economie Mariya Gabriel is dit van strategisch belang voor de Europese universiteiten, bedrijven, overheden én burgers.

Zeldzame Stan Laurel-film in Fries Film Archief

Jan 12th 2018, 02:22, by anp

Het Fries Film Archief heeft in zijn collectie een bijzondere versie ontdekt van Detained, een solofilm van de Britse acteur Stan Laurel uit 1924. Daarop staan scènes met special effects, die tot op heden als verloren werden beschouwd.

Laurel, beter bekend als de dunne van het komische duo Laurel en Hardy, belandt in een van de verloren filmfragmenten als gevangene aan de galg. ,,Zijn nek raakt hierbij buitenproportioneel uitgerekt, wat vervolgens leidt tot een komische ontsnapping'', laat het Fries Film Archief weten.

Een medewerker van het archief stuitte op het filmmateriaal tijdens een digitaliseringsproject. Toen hij de nitraatfilm zag, die het archief in 2007 had gekregen van een amateurhistoricus, ging hij op onderzoek uit. In het boek Stan Without Ollie: The Stan Laurel Solo Films, 1917 – 1927 stond de ontbrekende scène, the hanging scene, beschreven, die wel te zien is in de Nederlandse kopie. ,,Een bijzonder moment!'', aldus het Fries Film Archief.

Het materiaal lag lange tijd opgeslagen in de kelder van een oude fotografiewinkel in Leeuwarden van de familie Van Kampen. De familie liet weten dat Hendrik van Kampen kort na de oorlog een partij films voor 100 gulden opkocht om te kunnen verhuren of te vertonen. Waarschijnlijk zaten daar 35mm nitraatfilms tussen, aldus het Fries Film Archief.

De volledige film, inclusief de bijzondere scène, is inmiddels gedigitaliseerd en op YouTube gezet. Ook is de film de komenden dagen onder meer in de bioscoop Slieker Film in Leeuwarden te zien.

SGP Amsterdam kiest vrouwelijke lijsttrekker

Jan 11th 2018, 23:58, by anp

De SGP in Amsterdam heeft voor de komende gemeenteraadsverkiezingen gekozen voor een vrouw als lijsttrekker. De 24-jarige Paula Schot staat bovenaan de lijst en is daarmee momenteel de jongste lijsttrekker van de stad, laat de partij donderdag weten.

De volledige kandidatenlijst zal binnenkort worden bekendgemaakt, aldus de SGP, die dit jaar zelfstandig meedoet aan raadsverkiezingen in de hoofdstad. Schot is werkzaam als opleidingsmanager en geeft het vak Burgerschap op het mbo. Ze is twee jaar landelijk bestuurslid geweest bij SGP-jongeren.

Vanaf de oprichting van de SGP in 1918 was het voor vrouwen onmogelijk zich voor de partij verkiesbaar te stellen. Na jarenlange procedures besloot de Hoge Raad in 2010 dat de SGP vrouwen niet langer mocht uitsluiten van haar kieslijsten. Begin 2013 paste de partij haar vrouwenstandpunt aan.

Bij de vorige raadsverkiezingen in 2014 was Lilian Janse in Vlissingen de eerste vrouw ooit die een zetel behaalde voor de SGP.

Emma en Noah populairste namen

Jan 11th 2018, 23:56, by anp

Ouders kozen vorig jaar het vaakst voor Noah als naam voor hun pasgeboren zoon, Emma was favoriet als meisjesnaam. Uit de lijst met populaire kindernamen die de Sociale Verzekeringsbank (SVB) jaarlijks presenteert, blijkt dat er 755 Emma's bij zijn gekomen en Noah 635 keer werd gekozen. In 2016 waren Daan en Anna de populairste kindernamen, een jaar eerder Liam en -net als in 2017- Emma.

De top vijf bestaat bij de meisjes verder uit Tess, Sophie, Julia en Anna; bij de jongens uit Sem, Lucas, Finn en Daan. Uitgesplitst naar provincie zijn er opvallende verschillen. Zo voeren Jesse en Lieke de lijst van populairste namen aan in Friesland, Jan en Johanna in Zeeland en Levi en Tess in Gelderland.

De SVB heeft goed zicht op de namen die het populairst zijn onder Nederlanders die net vader of moeder zijn geworden. Het is de instantie die de kinderbijslag uitkeert.

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com. By using Blogtrottr, you agree to our polices, terms and conditions.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions.


Geef een reactie