Your 2 hourly digest for Nieuws.nl

Oude Media Nieuwe Media
Nieuws.nl
Hét nieuws uit Nederland 

NTR zendt portret van Ruud Lubbers uit

Feb 14th 2018, 19:07, by ANP

In verband met het overlijden van oud-premier Ruud Lubbers herhaalt de NTR het gefilmde portret van hem dat Andere Tijden (NTR/VPRO) in 2013 maakte. Het geheim van Lubbers wordt woensdag op NPO2 uitgezonden om 20.55 uur.

In deze uitzending spreken oud-ministers en ingewijden als Wim Kok, Elco Brinkman en de Amerikaan Paul Bremer over het premierschap van Lubbers.

Het bericht NTR zendt portret van Ruud Lubbers uit verscheen eerst op Nieuws.nl.

Groen licht voor overnamebod op Refresco

Feb 14th 2018, 19:05, by ANP

De Franse investeerder PAI Partners en British Columbia Investment Management mogen de overname van bottelaar Refresco doorzetten. Alle relevante autoriteiten zijn akkoord. Zo heeft de Europese Commissie zijn fiat gegeven en stemden toezichthouders in de Verenigde Staten en China in met de deal.

Refresco kwam eind oktober een overname door PAI en British Columbia Investment Management overeen. Die partijen hadden ruim 1,6 miljard euro over voor het Rotterdamse bedrijf achter onder meer Wicky-limonade. Dat komt neer op 20 euro per aandeel inclusief dividend.

Het bod werd vorige maand officieel gelanceerd. Op dat moment was 25,6 procent van de aandelen al aangemeld. Inmiddels heeft ook de centrale ondernemingsraad van Refresco in de Benelux advies uitgebracht over de deal, zo laat Refresco weten. De overige aandeelhouders hebben tot en met 19 maart om hun aandelen aan te bieden. Het bod zal ook nog worden toegelicht op een buitengewone aandeelhoudersvergadering op 5 maart.

Het bericht Groen licht voor overnamebod op Refresco verscheen eerst op Nieuws.nl.

Koning: Lubbers was groot staatsman

Feb 14th 2018, 18:48, by ANP

,,Wij gedenken Ruud Lubbers als een groot staatsman met een indrukwekkend verantwoordelijkheidsgevoel”, aldus koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix in reactie op het overlijden van de oud-premier. Ze wijzen erop dat Lubbers zich als minister-president twaalf jaar lang energiek inzette voor economisch en sociaal herstel. ,,Latere generaties konden daarop voortbouwen”.

,,Wij gedenken hem ook als een moedig en invoelend mens. Zijn familie wensen wij kracht toe in deze moeilijke dagen.”

Het bericht Koning: Lubbers was groot staatsman verscheen eerst op Nieuws.nl.

Bloemenexport kent goede januarimaand

Feb 14th 2018, 18:42, by ANP

Exporteurs van bloemen en planten in Nederland zijn het nieuwe jaar goed begonnen. Volgens brancheorganisatie VGB ging de omzet na het recordjaar 2017 in januari verder omhoog. Er werden onder meer goede zaken gedaan in Oost-Europese landen.

In totaal was de export van bloemen en planten vorige maand goed voor 439 miljoen euro. Dat is 8 procent meer dan in januari vorig jaar. De branche spreekt van een ,,goede afzet voorafgaand aan Valentijnsdag”. De groei zat voor een groot deel in pot- en tuinplanten. Daar liep de omzet met 15 procent op tot 156 miljoen euro. Bloemen droegen met een groei van 4 procent 283 miljoen euro bij aan het totaal.

,,De groei in Oost-Europese landen is fors en jaagt de exportwaarde aan”, zegt directeur Matthijs Mesken van de VGB in een toelichting. Hij verwijst naar de groei van 15 procent in exportmarkt Polen. Dat land eindigde daarmee voor het eerst bij de beste vier afzetbestemmingen. ,,Maar na een maand conclusies trekken is prematuur”, nuanceert Mesken wel.

De Nederlandse export van bloemen en planten groeide in heel vorig jaar met zo’n 5 procent naar een nieuw record van 6 miljard euro.

Het bericht Bloemenexport kent goede januarimaand verscheen eerst op Nieuws.nl.

Scholen moeten miljoenen terugbetalen

Feb 14th 2018, 18:30, by ANP

Basisscholen hebben de afgelopen jaren ten onrechte 32 miljoen euro ontvangen voor kinderen die risico lopen achterop te raken. Dat geld moeten ze terugbetalen, meldt minister Arie Slob van Basisonderwijs.

Scholen krijgen extra geld als de ouders van hun leerlingen laag zijn opgeleid. Ze moeten dat zelf navragen en doorgeven. Dat gaat geregeld mis. De regeling laat veel ruimte voor interpretatie, misbruik en oneigenlijk gebruik, stelde de Algemene Rekenkamer jaren geleden al vast.

De administratie van de scholen is inmiddels ,,grotendeels op orde”, schrijft Slob. Hij wil voortaan graag op een andere manier bepalen of een school extra geld moet krijgen en dat niet meer aan de scholen zelf overlaten. Die nieuwe methode is al klaar, maar gemeenten, het onderwijs en de politiek zijn het nog niet eens over de precieze toepassing.

Het bericht Scholen moeten miljoenen terugbetalen verscheen eerst op Nieuws.nl.

Tweede Kamer herdenkt Lubbers

Feb 14th 2018, 18:29, by ANP

De Tweede Kamer gaat Ruud Lubbers, de langstzittende premier van Nederland, binnenkort herdenken. Dat is na zijn uitvaart volgende week dinsdag.

In ieder geval Kamervoorzitter Khadija Arib zal een toespraak houden.

Het bericht Tweede Kamer herdenkt Lubbers verscheen eerst op Nieuws.nl.

Kok: Lubbers stond open voor andere ideeën

Feb 14th 2018, 18:09, by ANP

Premier Ruud Lubbers stond open voor de opvattingen van andersdenkenden, ook als hij die niet tot de zijne wilde of kon maken. Dat zegt oud-PvdA-politicus en oud-premier Wim Kok. Hij was van 1989 tot 1994 minister van Financiën en vicepremier in het derde kabinet-Lubbers, en daarna diens opvolger.

In het kabinet Lubbers-III stond wederzijds respect centraal, herinnert Kok zich, ,,ook als we van meningen verschilden. Als premier stelde Lubbers – waar dat mogelijk was – zich boven de coalitiepartijen en ook dat heb ik zeer gewaardeerd.”

Ruud Lubbers heeft van 1973, het jaar waarin hij toetrad tot het kabinet-Den Uyl, tot 1994 prominente rollen vervuld in de Nederlandse politiek, aldus Kok. ,,Hartelijk en voorkomend in de omgang en resultaatgericht.”

Kok roemt zijn betrokkenheid bij vraagstukken over internationale migratie, de vluchtelingenproblematiek en klimaat en milieu. ,,Met zijn overlijden is een groot man van ons heengegaan, aan wie Nederland veel dank verschuldigd is.”

Het bericht Kok: Lubbers stond open voor andere ideeën verscheen eerst op Nieuws.nl.

Amerikanen lezen minister Bijleveld de les

Feb 14th 2018, 18:01, by ANP

De Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis heeft minister Bijleveld en zijn collega’s uit de andere NAVO-landen die onvoldoende besteden aan defensie woensdag nog eens verteld dat ze hun verplichtingen moeten nakomen. Alle 29 NAVO landen moeten in 2024 minstens 2 procent van hun nationaal inkomen aan defensie uitgeven. Nederland komt deze kabinetsperiode niet verder dan 1,3 procent.

,,Mattis heeft heel feitelijk aangegeven hoe de situatie is: vijftien landen halen het en de rest niet. En bij die laatste zitten wij zoals het er nu uitziet”, aldus Bijleveld. ,,Als je naar de feiten luistert is het natuurlijk wel een harde boodschap. Ik heb aangegeven dat wij 5 miljard extra kunnen besteden. Een goed begin.”

Minister Steven Vandeput van België, dat de 0,9 procent nog niet eens haalt, nam het woord niet. ,,Als je geschoren wordt moet je stilzitten.” Hij tekende wel aan dat zijn land altijd bij de besten van de klas hoort als het gaat om bijdragen aan NAVO-missies.

Ook NAVO-topman Jens Stoltenberg sprak vermanend. ,,Iedereen moet zijn deel betalen. Het gaat om geloofwaardigheid en natuurlijk onze veiligheid.”

Het bericht Amerikanen lezen minister Bijleveld de les verscheen eerst op Nieuws.nl.

Uitvaart Lubbers dinsdag in Rotterdam

Feb 14th 2018, 17:42, by ANP

De uitvaartdienst van de woensdag overleden oud-premier Ruud Lubbers is volgende week dinsdag in Rotterdam. Dat heeft een woordvoerder namens de familie laten weten.

Lubbers overleed woensdag. ,,Het ging al een tijdje niet goed met zijn gezondheid. Daarom heeft hij ook niet deelgenomen aan het programma Kijken in de ziel, met oud-premiers in de hoofdrol”, aldus de zegsman. Coen Verbraak interviewde voor dat programma wel Dries van Agt, Wim Kok en Jan Peter Balkenende.

Het bericht Uitvaart Lubbers dinsdag in Rotterdam verscheen eerst op Nieuws.nl.

Politiek Den Haag gedenkt Lubbers

Feb 14th 2018, 17:33, by ANP

DEN HAAG – Politici hebben geschokt gereageerd op het overlijden van Ruud Lubbers. Fractievoorzitter van D66 Alexander Pechtold noemde hem een ,,markant staatsman”. Minister Kajsa Ollongren (D66) herinnert Lubbers vooral om zijn ‘Lubberiaans taalgebruik

,,Met verdriet kennis genomen van het overlijden van Ruud Lubbers”, laat Pechtold weten. ,,Ons land verliest een groot christendemocraat, spitsvondig taalvernieuwer, markant staatsman, leider in economische crisistijd, overtuigd Europeaan en onbetwiste meester van het compromis.”

,,Oud-premier Ruud Lubbers overleden. De man van de no-nonsense politiek en ‘Lubberiaans’ taalgebruik. Ik leerde hem kennen toen hij in 2010 informateur was”, aldus Ollongren. Lodewijk Asscher, leider van de PvdA noemt Lubbers op Twitter een icoon met een indrukwekkende staat van dienst. ,,Premier van mijn schooljaren. Ik wens zijn familie, vrienden en partij veel sterkte.” Jesse Klaver sluit zich daarbij aan. Op Twitter bedankt de fractieleider van GroenLinks de CDA-corryfee ook voor zijn inzet voor duurzaamheid en vluchtelingen.

Ank Bijleveld, minister van Defensie en partijgenoot wist dat Lubbers ziek was. ,,Maar het nieuws is toch wel heel onverwacht”, zegt ze. ,,Ik ben in de tijd van het derde kabinet-Lubbers in de Tweede Kamer gekomen in een fractie van 54 mensen”, vertelt ze over haar kennismaking met de oud-premier. Fractievoorzitter van de ChristenUnie Gert-Jan Segers zegt Lubbers dankbaar te zijn voor zijn onvermoeibare inzet voor ons land en ook voor zijn pleidooien voor betere zorg voor de schepping. ,,De staatsman van mijn jeugd is niet meer.”

,,Ook voor mij de premier van mijn jeugd”, stelt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). “Rotterdams in zijn doortastendheid en nuchtere pragmatisme.” Hij noemt Lubber verder ..een indrukwekkende man”. Hij stelt mooie herinneringen aan hem te hebben vanwege zijn betrokkenheid met Rotterdam.”

,,We gedenken Ruud Lubbers met groot respect”, stelt Kees van der Staaij, fractieleider van de SGP in de Tweede Kamer. ,,Hij was in lastige tijden langdurig premier met veel vasthoudendheid, creativiteit en toewijding.”

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib noemt het overlijden ,,verdrietig nieuws”. ,,We kennen Ruud Lubbers als een warm en hartelijke man met een groot hart voor onze democratie. Als premier had hij altijd veel respect voor de Tweede Kamer. Hij is van grote betekenis geweest voor de Nederlandse politiek.”

Het bericht Politiek Den Haag gedenkt Lubbers verscheen eerst op Nieuws.nl.

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com. By using Blogtrottr, you agree to our policies, terms and conditions.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions.


Geef een reactie