Your 2 hourly digest for Wel.nl

Oude Media Nieuwe Media
Wel.nl
Minder lezen, Meer weten. 

10 broodjes aap over koken

May 17th 2018, 04:32, by Gerard Driehuis

Er wordt over koken veel onzin beweerd, vindt Onno Kleyn die vandaag voor De Volkskrant de 1000e aflevering van de Volkskeuken maakt. Hij weerspreekt vanwege het jubileum 10 broodjes aap:
Gelatine uitknijpen: is onmogelijk, laat maar achterwege

Meteen zout toevoegen aan te koken gedroogde peulvruchten: geen enkel probleem

Groene bladgroenten als spinazie twee keer verhitten: geen punt

Vlees moet je dichtschroeien om de sappen te bewaren: klinkklare onzin, vlees gaat niet dicht

Vlees niet vooraf zouten, anders trekt al het sap eruit: onzin

Niet in vlees prikken tijdens de bereiding: nonsens

Op het bot/de graat braden om meer smaak te behouden: bot/graat geeft geen smaak af, laat maar zitten

Olie op pastawater doen/pasta koud afspoelen: relikwie uit tijden van rottige pasta van zacht meel

snufje zout doen bij te kloppen eiwit: heeft geen zin

alcohol verdampt bij het koken: ja, maar veel en veel langzamer dan je denkt. Kaasfondue voor kinderen is alsof ze wijn drinken.

Wat maakt een man aantrekkelijk?

May 17th 2018, 03:49, by Pieter Immerzaal

Zonder dat zelf te beseffen kiezen heteroseksuele vrouwen in grote meerderheid mannen van wie ieder been ongeveer half zo lang is als hun hele lijf. Die verkiezen ze zowel boven mannen waarvan de benen langer zijn, als waarbij de benen korter zijn. Die voorkeur was eerder aangetoond, maar in een nieuw en uitgebreider onderzoek is het bevestigd.

Wetenschappers vermoeden dat dit een evolutionair gegeven  is: vrouwen willen gezonde mannen . Benen die te kort zijn, bijvoorbeeld, kunnen duiden op  diabetes 2. De onderzoekers bepaalden de gemiddelde lichaamsverhoudingen van ongeveer 9000 mannen in het Amerikaanse leger en gebruikten ze om computergegenereerde afbeeldingen van mannelijke modellen te maken (foto). De wetenschappers maakten de armen en benen van het model iets langer of korter en vroegen vervolgens aan meer dan 800 heteroseksuele Amerikaanse vrouwen om de aantrekkelijkheid van elk model te beoordelen.

Paus verkoopt zijn Lamborghini met grote winst

May 17th 2018, 03:29, by Gerard Driehuis

De paus kreeg vorig jaar een bijzondere editie van de Lamborghini Huracán RWD. Uitgevoerd met een subtiele bies in de pauselijke kleuren en andere details, die het tot een unieke auto maakte. Vorige week is de auto gefeild bij Sotheby’s in Montecarlo. De bruto-opbrengst: € 850.000. Na aftrek van veilingkosten blijft er €750.000 over voor de paus, die het bedrag gaat verdelen onder een paar goede doelen. De verkoopwaarde van de Lamborghini Huracán RWD is € 180.000, dus de veiling heeft de paus veel opgebracht.

Het meeste geld gaat naar steun bij de wederopbouw van het gebied rond  Nineveh. Het project heeft tot doel de terugkeer van christenen naar de Nineveh-vlakte in Irak te steunen door de wederopbouw van huizen, openbare voorzieningen en kerken. ”

Het geld gaat naar daarnaast naar projecten voor hulp bij vrouwenhandel

Ruud de Wild: “Qmusic moet zich kapot schamen”

May 17th 2018, 03:16, by Ans Vink

DJ Stephan Bouwman  barstte onlangs live op de radio in tranen uit. Hij was depressief, verklaarde hij.  Ruud de Wit vindt het niks dat dit gebeurd is.  “Stephan barstte in februari in tranen uit en vertelde dat hij depressief is. Heel moedig van hem, maar die zender moet zich natuurlijk kapót schamen,” zegt hij tegen Nieuwe Revu.

Ruud: “Zo’n radiobaas had moeten zeggen: ‘Jij bent overspannen, jij gaat lekker een paar weken thuis zitten en met iemand praten. En daarna zou je het nog een keer op de radio kunnen vertellen, maar je overweegt eerst samen met je psycholoog of dat wel handig is.’ Die jongen is nu de rest van zijn leven ‘die depressieve dj’. En hij is nog maar 27.”

De Radio 2-dj vindt dat Qmusic na de affaire met Mattie en Wietze beter had moeten weten. “Eerst blijkt Mattie niet de biologische vader te zijn van zijn tweeling, daarna onderhandelt hij zonder Wietze over een vet vervolgcontract. En dan de depressieve dj. Wat wil je als USP voor je station?”

 

 

‘Elton John treedt zaterdag op bij huwelijk’

May 17th 2018, 00:57, by anp

Elton John geeft een optreden op het huwelijk van Meghan Markle en prins Harry zaterdag. Dat stelt TMZ op basis van bronnen rond de Britse zanger.

Het is volgens de site niet duidelijk of Elton in de kerk zingt of tijdens de receptie later op de dag. De zanger heeft een sterke band met de koninklijke familie, en met Harry en zijn broer William in het bijzonder. Elton was een goede vriend van hun moeder Diana, en zong tijdens haar begrafenis in 1997 een versie van zijn hit Candle In The Wind die hij speciaal voor haar schreef.

Het was al langer duidelijk dat de 71-jarige aanwezig zal zijn op de bruiloft. In februari cancelde hij twee shows die stonden gepland voor aankomend weekend in Las Vegas vanwege "een conflict in de planning".

Nederlanders positiever over homo’s

May 16th 2018, 23:10, by anp

DEN HAAG (ANP) – De opvattingen van Nederlanders over homo's en biseksuelen zijn steeds positiever, concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau op basis van onderzoek. In 2006 was iets meer dan de helft van (53 procent) van de Nederlanders positief over homo- en biseksualiteit, nu is dat gestegen tot bijna driekwart (74 procent). Zo'n 6 procent denkt negatief over deze groep mensen, dat was eerder 15 procent.

,,De houding is in alle bevolkingsgroepen positiever, ook in groepen waar men van oudsher negatief over homo- en biseksualiteit denkt, zoals oudere of religieuze personen. Scholieren denken ook steeds positiever over homoseksualiteit'', aldus het SCP.

Toch hebben veel Nederlanders nog altijd meer moeite met twee zoenende mannen of vrouwen op straat dan een man en een vrouw die zoenen. Daarbij zegt ruim een vijfde meer moeite te hebben met twee mannen die hand in hand lopen dan met een man en vrouw die dat doen.

Het SCP stelt ook vast dat de opvattingen over transgenders en genderdiversiteit gunstiger zijn geworden. Zo dacht in 2012 maar 45 procent positief hierover, dat is nu gestegen tot 57 procent. Minder dan een op de tien (9 procent) denkt negatief over transgenders. Dat was eerder 11 procent.

Minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) ziet nog wel verbetermogelijkheden. ,,Het goede nieuws is als een dun laagje vernis. Daaronder zit de rauwe werkelijkheid dat mensen homoseksualiteit accepteren zolang het maar niet zichtbaar wordt. Zolang het achter gesloten deuren blijft. Blijkbaar mag je het wel zijn, maar mag je het niet zien!"

Van Vollenhoven op pad voor MAX

May 16th 2018, 20:25, by anp

HILVERSUM – Prof. mr. Pieter van Vollenhoven is binnenkort te zien in een nieuw programma van Omroep MAX. In Professors op Pad gaat de echtgenoot van prinses Margriet met zijn collega en goede vriend prof. dr. Joop Schaminée op ontdekkingsreis door de Nederlandse natuur.

In de serie ziet de kijker Nederland door de lens van natuurfotograaf Van Vollenhoven. Gedurende een jaar trekken de professoren door zes bijzondere Nederlandse natuurgebieden om te observeren, te ervaren en te vertellen. In elk gebied gaan ze met een boswachter op pad.

De twee natuurliefhebbers vullen elkaar goed aan. Waar Pieter van Vollenhoven een voorliefde heeft voor dieren, heeft Joop Schaminée als botanicus veel kennis van bloemen, bomen en planten.

Professors op Pad is te zien vanaf vrijdag 13 juli op NPO 2.

Een normale Engelse bruiloft kost € 30.000. De Royal Wedding 45 miljoen

May 16th 2018, 17:29, by Désirée du Roy

Het wordt een groot feest en de hele wereld mag meekijken. Dus mag het ook wat kosten. En dat doet het ook. De hele bruiloft gaat volgens insiders 45 miljoen euro kosten, dat is niet alleen heel veel meer dan de gemiddelde Engelse bruiloft, maar ook 20 miljoen meer dan die van Kate en William.

De grote posten:

Beveiliging 43.000 mljoen

De bruiloft: 2,2 miljoen

waarvan:

Voedsel en drank 650.000

Kleding: 400.000

Ruime en aankleding: 500.000

Muziek, etc: 400.000

Bloemen: 130.000

 

Cherophobie: de angst om gelukkig te zijn

May 16th 2018, 15:04, by Gerard Driehuis

We blijken in het gelukkigste land van Europa te leven. Er zullen toch ook mensen zijn die dat lastig vinden: de mensen die lijden aan Cherophobie, de angst voor geluk. Afgeleid van chero, dat Ik ben blij betekent en phobie, het Griekse woord voor angst. Volgens psychiaters heeft hun aandoening doorgaans een dieperliggende oorzaak, een jeugdtrauma of andere leed uit hun leven.
Ze zijn bang voor geluk, waarschijnlijk omdat ze bevreesd zijn dat geluk weer kwijt te raken. En behalve dat geluk dus stress oplevert pogen ze geluk ook uit de weg te gaan, door plaatsen waar geluk heb zou kunnen overkomen te mijden. Ze gaan niet naar feesten, denken ook vaak dat het niet goed is voor een mens om gelukkig te zijn

Vrouw valt uit flat op vierhoog

May 16th 2018, 14:03, by anp

Een vrouw uit Tilburg is gewond geraakt door een val uit een flat op de vierde verdieping. Ze is naar het ziekenhuis gebracht en volgens de politie is ze aanspreekbaar.

De politie onderzoekt nog wat zich precies heeft afgespeeld in de woning aan de Predikherenlaan, maar na een eerste onderzoek lijkt het te gaan om een ongeval. Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen voor een misdrijf.

Dit geluidsfragment verdeelt het internet nog meer dan ‘de jurk’

May 16th 2018, 13:41, by Jeannette Kras

Kun je je nog herinneren dat het hele internet zich boog over de vraag of de jurk op een foto blauw of goudkleurig was? Datzelfde is er nu aan de hand met een audiofragment, waarin een man een aantal keer het woord Yanny zegt. Of Laurel. Of toch Yanny.

Ja, het is futiel, maar het is wat veel mensen bezighoudt. De door een computer gegenereerde stem klinkt voor de een kennelijk volslagen anders dan voor de ander. Het zou te maken hebben met de amplitude en de frequentie van het geluid.

Het lijkt erop dat mensen die denken dat er Yanny wordt gezegd speakers hebben die lage frequenties niet goed laten horen. Zet je het volume hoger en speel je het geluid af op een apparaat dat de bassen beter laat uitkomen dan hoor je mogelijk Laurel.

Wat hoor jij?

What do you hear?! Yanny or Laurel pic.twitter.com/jvHhCbMc8I

— Cloe Feldman (@CloeCouture) 15 mei 2018

Het gaat geweldig met de Nederlandse economie, maar er is één probleem

May 16th 2018, 09:43, by Jeannette Kras

Ronkende nieuwsberichten vandaag over de Nederlandse economie. Het CBS concludeert dat de zogeheten brede welvaart omhoog gaat en ondertussen noteert het kabinet een begrotingsoverschot van 8 miljard. Maar niet alles is positief.

Het CBS meet in de Monitor Brede Welvaart hoe goed het gaat met Nederland, niet alleen economisch, maar ook op het gebied van wonen, gezondheid, veiligheid enz. Daaruit blijkt dat het uitstekend gaat met ‘de Nederlander’. 85 procent van de mensen geeft zijn of haar leven een 7 of hoger. Daarmee staan we op nummer 1 in Europa. Twee jaar geleden stonden we nog dertiende. Ook scoren we hoog als het gaat om werk, gezondheid en sociaal leven.

Maar er is één vlak waarop Nederland het belabberd doet: het milieu. De blootstelling aan fijnstof en de hoeveelheid opgewekte duurzame energie zijn wel enigszins verbeterd maar we bungelen nog altijd onderaan in Europa. Onze ecologische voetafdruk is vorig jaar zelfs met 8 procent gestegen: van 14 ton CO2-equivalenten per inwoner in 2016 naar 15 ton in 2017. De Nederlandse overheid lijkt vooral gericht op economische groei en vindt het milieu nog altijd niet zo belangrijk.

Waarom muziek luisteren via oortjes zo slecht voor je is

May 16th 2018, 08:50, by Pieter Immerzaal

Muziek luisteren via oortjes is slecht voor je gehoor, zo concludeert de Wereldgezondheidsorganisatie. En door onze smartphone luisteren we veel meer en langer dan vroeger.

Het probleem met de oortjes is dat ze veel dichter op je trommelvlies zitten dan bijvoorbeeld een koptelefoon. Om omgevingsgeluiden uit te schakelen moet je het volume daarom hoger zetten. Je oren moeten daardoor zeker 7 tot 9 db extra verwerken vergeleken met het gebruik van een gewone hoofdtelefoon.

Volgens een Amerikaans onderzoek leidt anderhalf uur per dag luisteren naar harde muziek via oortjes vrijwel zeker tot gehoorschade. Met luide muziek bedoelen ze een volume dat op minimaal 80 procent van het maximum staat. Zet je de muziek op maximale sterkte dan kan al na vijf minuten schade optreden.

Zet je muziek dus niet te hard, wil je dat wel doen, gebruik dan een koptelefoon of luister thuis door normale boxen.

Overschot op begroting verdrievoudigd

May 16th 2018, 08:49, by anp

De overheidsfinanciën zijn vorig jaar flink verder verbeterd. Het overschot op de rijksbegroting is ten opzichte van 2016 verdrievoudigd tot 8 miljard euro, 1,1 procent van de totale omvang van de Nederlandse economie. Toen het vorige kabinet de begroting voor 2017 opstelde, rekende het nog op een tekort van 0,5 procent.

Dat staat in het Financieel Jaarverslag Rijk dat minister Wopke Hoekstra (Financiën) heeft aangeboden aan de Tweede Kamer. Het is het tweede jaar op rij waarin de overheid minder uitgaf dan dat er binnenkwam. Dat is mede te danken aan de sterker dan verwachte economische groei. Die kwam in 2017 uit op 3,2 procent, het hoogste niveau sinds 2008. De sterke groei zorgt ervoor dat minder mensen werkloos thuiszitten. ,,Dat leidt automatisch tot meer belastinginkomsten en minder overheidsuitgaven'', aldus Hoekstra.

De staatsschuld daalde naar 416 miljard euro. Dat is ruim 24 miljard euro minder dan waar het vorige kabinet in de Miljoenennota voor 2017 van uitging. De schuld was gelijk aan 56,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp), een daling van 5,4 procentpunt ten opzichte van 2016.

Mijlpaal

Hoekstra noemt het ,,een mijlpaal'' dat de staatsschuld daarmee voor het eerst in jaren onder de Europese norm van 60 procent lag. ,,Dat is erg goed nieuws'', aldus de minister. ,,Het betekent namelijk dat de last van de overheidsschuld steeds kleiner wordt.'' Zo daalden de rentelasten op de overheidsschuld afgelopen jaar met 3,2 miljard euro.

,,Dat is veel geld'', benadrukt Hoekstra. ,,Als we de schuld verder verlagen, dan krijgen we ruimte voor andere uitgaven en investeringen in onderwerpen die we met elkaar zo belangrijk vinden: in veiligheid, in onderwijs, in zorg, in duurzaamheid en het klimaat.'' Bovendien is het volgens de bewindsman zaak een buffer aan te leggen voor als het economisch tij weer tegen gaat zitten.

Chimpansees hebben veel schonere bedden dan mensen

May 16th 2018, 07:59, by Jeannette Kras

Chimpansees hebben geen huis, geen bed, laat staan frisse lakens en toch zijn hun slaapplaatsen veel schoner dan de onze.

Wetenschappers vergeleken de nesten van chimpansees met de bedden van mensen en ontdekten dat er veel minder lichaamsbacteriën voorkwamen in de slaapplaatsen van de apen. De onderzoekers concluderen dat onze pogingen om een heel hygiënische omgeving te creëren misschien wel leiden tot een ‘minder ideale situatie’.

Meer dan een derde van alle bacteriën in bed komen van ons eigen speeksel, onze huid en van ontlastingsdeeltjes. Daarentegen slapen chimpansees, de dieren die het meest aan ons verwant zijn, met veel minder van zulke bacteriën. “Verrassend genoeg vonden we dergelijke microben nauwelijks in de nesten van de chimps,” aldus hoofdonderzoeker Megan Thoemmes.

De onderzoekers verzamelden samples van 41 chimpanseebedden in Tanzania en testten ze op microbe biodiversiteit. Verder keken ze naar de aanwezigheid van onder meer insecten, spinnen, teken en bedwantsen. “We verwachten ook een groot aantal insecten, maar die waren er niet,” zegt Thoemmes. “We vonden slechts vier diertjes in alle nesten waar we hebben gekeken. En dan hebben we het over vier exemplaren, niet vier soorten,” vervolgt de onderzoekster.

Ze denkt dat de bedden van chimpansees zoveel schoner zijn, omdat ze elke dag een nieuwe maken in de toppen van bomen.

Jack Wouterse over maagverkleining: “Ik zat diep in de problemen”

May 16th 2018, 07:29, by Désirée du Roy

Acteur Jack Wouterse vertelde gisteravond bij RTL Late Night openhartig over de maagverkleining, die hij in 2015 onderging. Hij is inmiddels tientallen kilo’s afgevallen en bijna onherkenbaar.

Wouterse is dolblij dat hij de ingreep heeft ondergaan. “Ik loop weer 5 kilometer met mijn hond, dat is geweldig. Ik speel beter dan ooit. Op een gegeven moment was ik zo moe, zo kapot, te zwaar zijn sloopt je zo. Het was verschrikkelijk.”

De beslissing om over te gaan tot een maagverkleining was moeilijk. “Dat doe je niet zomaar. Ik had al dertig jaar geprobeerd af te vallen en dat lukt je niet dus er is wel wat aan de hand. Het is niet zo van dat doe je even tussendoor. Je zit behoorlijk ver in de problemen op een gegeven moment.”

Ook aan tafel zat journalist en schrijver Huib Stam die eveneens een maagverkleining onderging. Hij vindt dat de behandeling eerder moet worden ingezet. Nu mag het pas vanaf een BMI van 35. “Er moet meer begrip komen voor het feit dat bijna niemand kan afvallen door diëten. Als mensen echt heel zwaar worden, zit er niets anders op dan een maagverkleining.”

Wouterse beaamt dat en wijst nog op kinderen met overgewicht: “Soms zie je van die heel dikke kinderen op straat. Dan denk je: oh, wie helpt die kinderen nou? Als je niet geholpen wordt, dan wordt het steeds erger. Op een gegeven moment kun je jezelf niet meer helpen, want dan heb je dertig jaar lang een probleem gehad.”

Nog altijd is bijna de helft van de Nederlanders te zwaar. 13,9 procent heeft extreem overgewicht.

Hoogleraar: “Meer ziektes en aandoeningen door ontstoken tandvlees”

May 16th 2018, 06:47, by Jeannette Kras

Ontstoken tandvlees is minder onschuldig dan je denkt. Het kan allerlei andere aandoeningen veroorzaken of verergeren. Reden waarom hoogleraar tandheelkunde Frank Abbas vindt dat de behandeling ervan moet worden vergoed door de verzekering.

“Op het moment dat je ontstoken tandvlees hebt en daar niets aan doet, gaat het dieper zitten. Dat kan leiden tot een chronische ontsteking, parodontitis. Dat is in de eerste plaats slecht en gevaarlijk voor je gebit. Je kan er tanden en kiezen door kwijtraken. Maar het is ook slecht voor je algehele gezondheid”, waarschuwt Abbas bij RTL Nieuws.

“Bij bijvoorbeeld diabetes en hart- en vaatziekten spelen ontstekingen in het lichaam een belangrijke rol. Als je ernstig ontstoken tandvlees hebt, dan kunnen die bacteriën in je bloedbaan terechtkomen. Die komen dan in het hart- en vaatstelsel. Bij een zwakke plek in een bloedbaan kunnen die bacteriën zich nestelen en dat kan zorgen voor bloedingen. Ook zien we bijvoorbeeld bij hersenabcessen wel eens bacteriën die afkomstig zijn uit de mond.”

Maar er is meer: zodra het lichaam merkt dat er een ontsteking is, gaat de lever ontstekingsstoffen aanmaken wat zorgt voor allerlei bijwerkingen op andere plaatsen in het lichaam. “Sommige ziekten verergeren dan. Zo is de behandeling van mensen met diabetes lastig in te stellen. Als het tandvlees is behandeld is de suikerziekte beter te behandelen en kan de medicatie meestal omlaag.”

Italiaanse hotelmedewerkers drogeren toeriste en verkrachten haar

May 16th 2018, 06:30, by Jeannette Kras

Twee barmannen in de Italiaanse badplaats Sorrento boden een vijftigjarige Britse toeriste een drankje aan. Daar zat een slaapmiddel in, want even later konden tien medewerkers van het hotel haar verkrachten.

Het gebeurde al in oktober 2016, maar pas deze week maakte de Italiaanse politie bekend dat vijf van de daders zijn opgepakt. De barkeepers van het Mar Hotel Alimuri boden moeder en dochter een drankje aan. De dochter lieten ze met rust. De moeder niet.

“Daarna werd de moeder naar een bureauruimte gesleept en overgedragen aan een andere hotelmedewerker. Vervolgens werd ze door naar schatting een tiental mannen verkracht”, verklaarde de Italiaanse politie. De verdachten maakten foto’s en video’s van het gebeuren die ze in een chatgroep plaatsten met de titel ‘Slechte gewoontes’.

De Britse vrouw diende bij thuiskomst een klacht in bij de politie van Kent. Daar werden een aantal blauwe plekken en kneuzingen vastgesteld. DNA-monsters konden worden gelinkt aan vijf Italianen. Ook herkende de vrouw de barmannen en een tatoeage van een van de daders. Het waren allemaal medewerkers van het hotel.

Kim Jong Un doet meesterzet

May 16th 2018, 04:58, by Gerard Driehuis

De Noord Koreaanse leider Kim jong Un is er in geslaagd in een paar maanden tijd alle rollen om te draaien: tot begin dit jaar was hij de pariah van de wereld en dreigden de Amerikanen met precisiebombardementen op zijn straatarme land.
Nu wil iedereen met hem praten en doet hij weer volop mee in de wereld. Zijn meesterzet kwam gisteren, toen hij Trump duidelijk maakte dat hij niet met Kim Jong Un mag praten als hij niet inbindt. Trump pochte de afgelopen weken dat hij de kwestie Noord Korea had opgelost en dat de Nobelprijs voor de vrede wel het minste zou zijn dat hem toekomt. Noord Korea had toegezegd dat het zijn kernwapens ging vernietigen en dat hem – Trump – dus was gelukt waar andere presidenten faalden: de Koreaanse-kwestie oplossen.
Kim maakt hem nu duidelijk dat er nog helemaal niets is opgelost en dat Trump het risico loopt een blauwtje te lopen. Het lot van de top ,,is duidelijk” als de Verenigde Staten spreken over een nucleaire ontmanteling in Libische stijl, zei de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken. In de verklaring stond verder dat Trump een ,,mislukte president” zal blijven als hij in de voetstappen van zijn voorgangers treedt.
Of de ontmoeting tussen Trump en Kim – voorzien voor 12 juni in Singapore – door gaat valt nog te bezien. Maar Kim heeft al vast duidelijk gemaakt dat hij niet zomaar doet wat Trump wil

XTC en coke gevaarlijker dan ooit

May 16th 2018, 03:42, by Gerard Driehuis

Xtc wordt steeds sterker en cocaïne steeds zuiverder, blijkt uit analyse van het Trimbos-instituut. Gebruikers willen het zo sterk en zuiver mogelijk en dus komt dat op de markt. Maar daarmee stijgen ook de gevaren.”We zien elk jaar dat de hoeveelheid MDMA in de pillen toeneemt. Daarmee neemt ook de kans op bijwerkingen toe: oververhitting, uitputting en hersenbeschadiging. Ook de kater blijft langer, soms weken na gebruik,” zegt een woordvoerder van het instituut tegen Het Parool. “Tien jaar geleden vonden we gemiddeld 80 milligram MDMA in een pil. Dat is de hoeveelheid die bij de meeste mensen het gewenste effect oplevert. Het gemiddelde is nu 167 mg. Soms zijn er uitschieters naar 366 mg.”
XTC is daarmee geen ‘love-drug’ meer. Het stimulerende effect gaat overheersen ten koste van het sociale en lievige gevoel. Ook cocaïne wordt steeds zuiverder en daardoor sterker en gevaarlijker.

Tsjechische ober: ‘Ik lag drie dagen in coma’

May 16th 2018, 03:28, by Ans Vink

Een groepje Haagse mannen wilden eten en drinken op een terras en Praag met hun eigen eten en drank. Toen dat niet mocht werden ze zo kwaad dat ze een van de obers half dood sloegen en schopten. De ober overleefde ter nauwer nood en sprak gisteren met de pers. Hij is heel boos, maar ook in het nauw: voorlopig kan hij niet werken en dat is financieel in zijn land niet goed geregeld. ,,Ik lag drie dagen in coma. En je weet maar nooit hoe iemand daar uitkomt. Ik weet alleen nog hoe het gevecht begon, maar vanaf het moment dat ik viel, is alles weg. In het ziekenhuis heb ik de videobeelden ook gezien. ‘Horrible’, ik had dood kunnen zijn. En er is ook een tijdje gevreesd voor mijn leven.
Zij wilden een picknick houden in ons restaurant, met meegebrachte alcohol. Toen wij hun vroegen weg te gaan, begonnen ze tegen tafels te schoppen. Niet normaal. Ik had pauze, het begon niet eens bij mij. Maar toen het gebeurde, ben ik collega’s gaan helpen.”
Van de zeven Nederlanders kregen er drie voorwaardelijke celstraffen en zitten de ergste geweldplegers, de broers Armin en Arash nog vast, wachtend op een rechtszaak die ze jaren cel kan opleveren.

Heb je het idee dat het veel vaker zomers is? Dat klopt

May 16th 2018, 03:09, by Gerard Driehuis

We zijn bezig aan het mooiste zomerse voorjaar sinds heel lang. Er zijn al veel mooie, zelfs zomers dagen geweest. En er komen er – na de kleine terugval van vandaag en morgen – nog meer.
Het aantal zomers dagen – temperatuur in De Bilt boven de 25 graden – stijgt jaar na jaar. Er zitten jaren tussen, zoals je aan de grafiek kunt zien, dat het tegenvalt, maar gemiddeld zet de stijging onverbiddelijk door. Datagraver maakte deze leerzame grafiek. Het gemiddelde aantal zomerse dagen neemt jaar na jaar toe

‘Matthijs met Boeken’: Van Nieuwkerk gaat nieuwe programma’s maken

May 16th 2018, 01:56, by anp

Presentator Matthijs van Nieuwkerk gaat naast De Wereld Draait Door dit jaar nieuwe programma's presenteren voor de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Dat zeggen bestuurders van de NPO in een interview met de Volkskrant en het AD.

Vanaf 9 augustus is Van Nieuwkerk te zien in het interviewprogramma Matthijs met Boeken, waarin hij met twee gasten uit de actualiteit praat over een belangrijk boek uit het leven van de geïnterviewden. Daarnaast krijgt de presentator vanaf eind september een programma op de zaterdagavond van NPO1.

Frans Klein, directeur televisie NPO, reageert ook op het gerucht dat Van Nieuwkerk naar een commerciële omroep zou willen: ,,Matthijs is een publiekeomroepman, we gaan met hem een nieuw avontuur aan. Dit najaar ook op zaterdagavond. En in de zomer van 2019 maakt hij een Nederlands reisprogramma.''

Afwijkende bloedwaarden Van Kerkhof

May 15th 2018, 23:14, by anp

De mondiale dopingautoriteit WADA wil dat het internationale sporttribunaal CAS nog eens goed kijkt naar de afwijkende bloedwaarden van shorttrackster Yara van Kerkhof.

Naar nu blijkt heeft de internationale schaatsbond ISU in 2015 en 2016 twee afwijkende bloedwaarden gezien in het biomedisch paspoort van de winnares van zilver op de 500 meter en het brons op de 3.000 meter aflossing van de Winterspelen in Pyeongchang. Op basis daarvan werd ook een tuchtzaak tegen haar gestart. Maar omdat een duidelijke medische verklaring aanwezig bleek te zijn, werd Van Kerkhof door de disciplinaire commissie vrijgesproken.

Van Kerkhof heeft door een aangeboren hartafwijking ook een afwijking in de doorbloeding van haar longen. Die zou zich vooral bij verblijf op hoogte en ook bij lange vliegreizen manifesteren. Van Kerkhof besloot het geheim met zich mee te dragen maar treedt nu toch naar buiten omdat de WADA beroep heeft aangetekend tegen de vrijspraak.

,,Ik heb altijd geloofd in een schone en eerlijke sport", stelt Van Kerkhof in een verklaring. ,,Het gebruik van doping komt niet eens in mij op. Samen met een team van experts hebben we er alles aan gedaan om de oorzaak van mijn schommelende bloedwaarden te vinden."

,,Een afwijking in de doorbloeding van mijn longen, die waarschijnlijk is ontstaan als gevolg van mijn aangeboren hartafwijking, zorgt ervoor dat mijn bloed uitzonderlijk reageert op verblijf op hoogte én lange vliegreizen" aldus Van Kerkhof. ,,Op mijn zevende ben ik met behulp van een openhartoperatie geholpen aan deze hartafwijking en sindsdien functioneert mijn hart weer uitstekend."

Thomas Markle wacht operatie, mist bruiloft

May 15th 2018, 21:50, by anp

LOS ANGELES – Thomas Markle lijkt definitief niet naar de bruiloft van zijn dochter Meghan en prins Harry te gaan. De vader van de bruid heeft TMZ laten weten dat hij woensdagochtend onder het mes moet vanwege hartproblemen. De kans dat hij naar het Verenigd Koninkrijk af kan reizen voor de trouwerij, die zaterdag plaatsvindt, lijkt klein.

"Ze (de artsen) moeten opereren om een blokkade te verhelpen, schade te herstellen en een stent te plaatsen", liet Thomas, die in Mexico woont, weten aan de Amerikaanse site. Meghans vader wordt woensdag om 07.30 uur (lokale tijd) geopereerd. Hij werd vorige week getroffen door een hartaanval en had maandag weer last van pijn op zijn borst. Dinsdag bleek, na verschillende onderzoeken in het ziekenhuis, dat de hartaanval "significante schade" heeft aangericht en dat Thomas onder het mes moet.

Meghans vader, die de eer had de bruid weg te geven, twijfelde de afgelopen dagen of hij naar het Verenigd Koninkrijk zou vliegen. Maandag werd duidelijk dat hij het op een akkoordje gooide met een paparazzofotograaf en betaald kreeg voor foto's waarop te zien is dat hij in een internetcafé naar informatie over prins Harry zoekt. Achteraf schaamde Thomas zich voor die actie en besloot hij daarom niet naar Windsor af te reizen voor de bruiloft van zijn dochter.

Moeder

Toen die berichten Kensington Palace bereikten, vroeg het paleis namens het bruidspaar om "begrip en respect" voor Meghans vader "in deze moeilijke situatie". Naar verluidt maken Meghan en Harry zich grote zorgen om haar vader. De Amerikaanse zou Thomas gesmeekt hebben toch naar haar bruiloft te komen. Volgens de laatste berichten was hij dat van plan, mits zijn gezondheid het toeliet.

Britse en Amerikaanse media speculeren ondertussen volop over wie Meghan naar het altaar moet brengen nu haar vader die taak niet op zich lijkt te kunnen nemen. Haar moeder, Doria Ragland, lijkt de meest voor de hand liggende kandidaat. Zij kreeg al een belangrijke rol bij de bruiloft, Doria brengt de laatste nacht voor de trouwerij met Meghan door en vergezelt haar in de auto richting Windsor Castle. Als Doria haar dochter zaterdag inderdaad naar haar aanstaande echtgenoot brengt in St. George's Chapel, is dat een novum zijn binnen de Britse koninklijke familie.

Kabinet onderzoekt terughalen IS-kinderen

May 15th 2018, 21:48, by anp

DEN HAAG (ANP) – Het kabinet onderzoekt of kinderen van Nederlandse Syriëgangers uit Syrische kampen gehaald kunnen worden. Dat zei minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) in het televisieprogramma Pauw dinsdag. ,,De kinderen moeten daar weg. Ze moeten daar niet in een kamp zitten."

Hij onderzoekt met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) hoe de kinderen op een veilige manier kunnen worden teruggehaald. ,,Het is een uiterst moeilijke materie", aldus Grapperhaus. ,,Ik vind het vreselijk verkeerd dat kinderen zich in dit soort gebieden bevinden."

Eerder heeft de Kinderombudsman er al voor gepleit om deze kinderen weg te halen. Ook D66 en ChristenUnie willen dit, maar VVD en CDA voelden er niets voor. Premier Mark Rutte zei in april nog dat de Nederlandse regering de kinderen niet zou terughalen omdat het risico te groot zou zijn.

Noord-Korea dreigt top met Trump af te zeggen

May 15th 2018, 20:41, by anp

SEOUL (ANP) – Noord-Korea dreigt de topontmoeting tussen leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump op 12 juni af te blazen. Pyongyang is boos over de militaire oefeningen die de Amerikanen tot 25 mei houden met Zuid-Korea. Dat heeft het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap bekendgemaakt. De voor woensdag geplande verzoeningsgesprekken tussen hoge functionarissen uit Noord en Zuid gaan niet door.

De berichten betekenen na weken van groeiende hoop een tegenvaller in het streven naar een kernwapenvrij Koreaans schiereiland. De Verenigde Staten denken dat het wel meevalt. ,,We gaan gewoon door en zetten vaart achter de planning voor de ontmoeting van Trump en Kim'', zei Heather Nauert namens Buitenlandse Zaken. Ze stelt dat de gezamenlijke legermanoeuvres niet provocerend zijn bedoeld. ,,Dat zijn dingen die we overal ter wereld doen''.

Trump komt weer met een uiterst warrige tweet

May 15th 2018, 15:45, by Jeannette Kras

Donald Trump is er kennelijk nog niet helemaal uit wat hij nu vindt van de recente lekken uit het Witte Huis. Dus wordt hij voor de zekerheid maar kwaad op beide kanten van het debat.

In een warrige tweet schrijft hij dat de “Fake News Media” zwaar overdrijven wat de ‘zogenaamde lekken’ betreft. Maar in de volgende zin steunt hij diezelfde media weer door degenen die hebben gelekt ‘bedriegers en lafaards’ te noemen. “We zullen ze vinden,” schrijft hij nog.

The so-called leaks coming out of the White House are a massive over exaggeration put out by the Fake News Media in order to make us look as bad as possible. With that being said, leakers are traitors and cowards, and we will find out who they are!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 14 mei 2018

Twitteraars konden het niet laten om te reageren op het gebrek aan logica:

Loool
"There are no leakers. We're gonna find the leakers."

Looool

— Jenzilla (@JenKoz4) 15 mei 2018

The leakers are traitors and cowards but what they're leaking is being exaggerated by the media. Got it. https://t.co/OAVswuy3JV

— Jake Tapper (@jaketapper) 14 mei 2018

“Leakers don’t exist – but if they did…” https://t.co/4wfjdPSARO

— Maggie Haberman (@maggieNYT) 14 mei 2018

Always worth asking: Are these statements false or are they leaks? They cannot be both! https://t.co/l7iWVD3obn

— Garry Kasparov (@Kasparov63) 14 mei 2018

Nederland progressief en liberaal? Niet als het om homorechten gaat

May 15th 2018, 15:23, by Jeannette Kras

Je zou verwachten dat Nederland, toch het land dat als eerste het homohuwelijk invoerde, hoog scoort op een index die gelijke rechten voor LGBT+ meet. Maar dat valt tegen. We zijn aardige middenmoters in West-Europa, meer niet.

De 2018 Rainbow Europe Index is samengesteld door de International Lesbian and Gay Association (ILGA) en laat zien dat de vooruitgang op het gebied van LGBT+rechten is gestagneerd, vooral bij landen die ooit golden als voorlopers. De index rangschikte 49 Europese landen op basis van hun wetgeving en beleid als het gaat om gelijke rechten voor homoseksuelen, transgenders en interseksuelen. Denk aan anti-discriminatiewetten, erkenning van het homohuwelijk en wetgeving op het gebied van genderdefinitie en interseksualiteit (waarbij je lichaam zowel mannelijke als vrouwelijke eigenschappen heeft).

Directeur van ILGA Evelyne Paradis vertelt: “De geweldige dingen die we de afgelopen tien jaar hebben bereikt staan op het spel. Laten we niet de fout maken dat we denken dat we er al zijn. Er zijn genoeg signalen dat veel van de recente overwinningen fragiel zijn. We zijn dus nog lang niet klaar.” ILGA maakt zich zorgen over het gebrek aan progressie, zeker in het licht van het huidige politieke klimaat waarin populisme en nationalisme toenemen. “Alle overheden moeten de draad weer oppakken en gerechtelijke bescherming bieden aan LGBTI-mensen,” aldus Paradis.

Een land dat al voor het tweede jaar op rij fier op kop gaat is Malta. Het kleine eilandstaatje heeft wetgeving voor transgenders waar menig progressieve LGBT-voorvechter in Noord-Europa jaloers op is. Ver daarachter volgen België en Noorwegen. Nederland staat op een elfde plaats.

Bekijk hier de hele kaart van Europa:

En de top 10:

ddkuqrpxcaaw-wy.jpg

Afgeplakte teksten dagboek Anne Frank openbaar

May 15th 2018, 13:52, by anp

De Anne Frank Stichting maakt tot nu toe onbekend gebleven tekst uit het dagboek van Anne Frank openbaar. Het gaat om twee afgeplakte bladzijden uit haar wereldberoemde roodgeruite dagboek. Met behulp van digitale fotobewerkingstechniek is het gelukt om de met bruin papier afgeplakte tekst leesbaar te maken, vertelde Ronald Leopold, directeur van de stichting tijdens een besloten bijeenkomst.

De pagina's waren al langer bekend bij de Anne Frank Stichting, maar lange tijd was het niet mogelijk om de tekst op de afgeplakte bladzijden 78 en 79 te lezen. Het gaat onder meer om schunnige moppen die het Joodse meisje schreef op 28 september 1942.

Op de eerste pagina zijn enkele woorden door haar zodanig doorgestreept dat ze niet meer leesbaar zijn. Vervolgens schrijft ze: ,,Deze verknoeide bladzijde zal ik maar benutten om 'schunnige' moppen op te schrijven.'' Op de tweede pagina schreef ze over seksualiteit en het bestaan van prostitutie.

Zelf afgeplakt

De stichting ontdekte de afgeplakte pagina's in 2001 tijdens het scannen van de manuscripten. Met behulp van het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, dat historische teksten en bronnen onderzoekt met moderne technologieën, is de tekst leesbaar gemaakt.

Volgens Peter de Bruijn, onderzoeker van het instituut, is het ,,met zekerheid grenzende waarschijnlijkheid'' dat Anne Frank de pagina's zelf heeft afgeplakt.

Leopold benadrukte dat de stichting zich verplicht voelt om de afgeplakte teksten openbaar te maken. ,,Het dagboek van Anne Frank wordt door miljoenen mensen gelezen. We vinden dat we nieuwe informatie moeten delen."

Wetenschappers stoppen herinnering van ene slak in andere slak

May 15th 2018, 12:36, by Gerard Driehuis

Wetenschappers van de universiteit van Californië gaven zeeslakken vijf schokjes. 24 uur later ontvingen de zeeslakken nog eens vijf schokken. De schokken zorgden ervoor dat de slak zich probeerde te beschermen door zich terug te trekken. Wanneer de onderzoekers de slakken na enige tijd een tikje gaven, ontdekten ze dat deze zich gemiddeld gedurende vijftig seconden terugtrokken. Veel langer dan de slakken die niet aan elektrische schokken waren blootgesteld. De schrik zat er dus in bij de slakken die schokjes hadden gekregen, schrijft Scientas. Vervolgens haalden de onderzoekers wat RNA(het geheugen) uit het zenuwstelsel van de slakken die de elektrische schokken hadden ontvangen en injecteerden het in zeeslakken die niet aan schokken waren blootgesteld. Die zeeslakken trokken zich vervolgens ook veel langer terug. Wat de ene groep geleerd had (pas op: je kunt een schok krijgen), wist de andere groep nu ook.  “Het is alsof we de herinnering over hebben gedragen,” aldus onderzoeker David Glanzman. Glanzman denkt dat wat hij nu heeft bereikt bij zeeslakken ooit van nut kan blijken  bij mensen die, bijvoorbeeld door Alzheimer, hun geheugen kwijt raken

 

Nieuwe film Von Trier is letterlijk om te kotsen: 100 man verlaat de zaal

May 15th 2018, 12:11, by Jeannette Kras

De nieuwste film van Lars von Trier is zo schokkend dat meer dan honderd mensen de bioscoopzaal zijn uitgevlucht.

‘The House That Jack Built’ zoals de film heet gaat over een seriemoordenaar die zeker zestig moorden op zijn geweten heeft. De film toont hoe Jack, gespeeld door Matt Dillon, twaalf jaar lang ongestoord zijn gruwelijke gang kan gaan. Tot in detail zijn bijvoorbeeld de meedogenloze moorden op kinderen in beeld gebracht.

De extreme gewelddadigheden choqueerden de bezoekers van het filmfestival in Cannes zodanig dat een honderdtal de zaal voortijdig verliet. De kritiek nadien was dan ook niet mals. “De zaal verlaten bij Lars von Trier. Walgelijke film. Had niet gemaakt mogen worden. De acteurs zijn schuldig”, zo tweette filmjournalist Roger Friedman. En ook Al Jazeera-journalist Charlie Angela oordeelde scherp: “Toekijken hoe kinderen worden doodgeschoten is geen kunst noch entertainment”.

Kyle Buchanan, journalist voor New York-magazine, schreef dat velen in de zaal geschokt waren: “Hij verminkt (actrice) Riley Keough, hij verminkt kinderen… en wij worden verwacht daar in onze chique kleren naar te kijken?” De Oscar Predictor noemde de film ronduit pretentieus, zielig en “om te kotsen”.

Toch kreeg Lars Von Trier van de overgebleven toeschouwers een zes minuten durende staande ovatie. De Deense regisseur is omstreden, onder meer omdat hij zeven jaar geleden in Cannes zijn sympathie uitsprak voor Hitler. Pas nu was hij weer welkom op het festival.

Voor wie toch nog benieuwd is naar de trailer (pas op schokkend):

Van zwaar werk ga je mogelijk eerder dood

May 15th 2018, 11:22, by Jeannette Kras

Wie fysiek zwaar werk verricht, heeft 18 procent kans om eerder dood te gaan, concluderen onderzoekers van het VUmc.

Ze analyseerden eerdere onderzoeken en konden zo 200.000 werknemers met elkaar vergelijken. Onderzoeker en hoogleraar Epidemiologie van Arbeid en Gezondheid, Allard van der Beek, noemt de uitkomst verrassend. “We weten dat het ontzettend goed voor je gezondheid is om veel te sporten en bewegen, maar doe je dat onder werktijd, blijkt juist het omgekeerde het geval.”

Het heeft waarschijnlijk te maken met de duur en intensiteit van de inspanning. Van der Beek in het AD: “Als je sport, ben je een half uur of een uur intensief bezig. Daar word je fit en sterk van. Als het te veel wordt, kun je ook even wandelen of rustig aan doen. Werken doe je acht uur per dag, vijf dagen per week. Bij sommige werkzaamheden, moet je gewoon door en dat kan langdurige belasting op het lichaam geven.”

Kanttekening is wel dat zwaar fysiek werk werd vergeleken met licht fysiek werk, bijvoorbeeld in een winkel staan. Of een zittend beroep niet net zo slecht is als zwaar lichamelijk werk is dus niet duidelijk. “We denken dat veel zitten sowieso al niet zo goed voor je is,” aldus Van der Beek.

 

IMF wijst op verschillen in lonen binnen EU

May 15th 2018, 11:03, by anp

De lonen in Europa trekken in sommige landen stevig aan en in andere landen juist amper. Dat constateert het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat opmerkt dat er op dit vlak een duidelijk verschil is tussen de vijftien oudere EU-lidstaten en de landen die er sinds 2004 bijgekomen zijn.

De denktank hamert er al langer op dat werknemers in bijvoorbeeld Nederland best wat meer mogen profiteren van het aantrekken van de economie. Hier moeten de lonen dus harder omhoog. Maar in nieuwere EU-lidstaten als Polen of Bulgarije zijn de lonen en ook de inflatie sinds het begin van deze eeuw juist hard gestegen. Als de plussen daar niet gepaard gaan met een toename van de productiviteit dan kan de concurrentiekracht van die landen in het geding komen, waarschuwt het IMF.

In het rapport over de Europese economie wijst de denktank verder ook weer op de risico's die nog roet in het eten kunnen gooien bij het aantrekken van de economie, bijvoorbeeld het opkomende protectionisme. Veel banken hebben daarnaast nog slechte leningen op hun balans staan. Het gaat hier niet meer om zo'n groot probleem als een paar jaar terug, maar dit drukt volgens het IMF nog wel op de winstgevendheid van banken en de hoeveelheid krediet die beschikbaar is. Daarnaast is het zaak dat de Europese Centrale Bank (ECB) voorzichtig te werk gaat bij het afbouwen van zijn steunbeleid.

Over de gehele linie doet de Europese economie het goed, maar een echte flinke versnelling van de economische groei in Europa is de komende jaren niet meer te verwachten. Daarom raadt het IMF overheden aan om van de huidige gunstige omstandigheden gebruik te maken en door te pakken met hervormingen. Mede door de genoemde risico's zijn de vooruitzichten voor de middellange termijn onlangs iets minder gunstig geworden.

Hervormingen die kunnen helpen zijn bijvoorbeeld het terugbrengen van schulden of het flexibeler maken van de arbeidsmarkt. De wat meer opkomende landen in Europa hebben daarbij behoefte aan verbeterde sociale voorzieningen. Dit zou ook de emigratie van arbeidskrachten naar het buitenland wat kunnen afremmen, omdat hun eigen land dan aantrekkelijker wordt.

Copiloot ‘deels uit toestel gezogen’ in China

May 15th 2018, 09:49, by anp

Een copiloot is deels uit een Chinees vliegtuig gezogen nadat tijdens de vlucht een raam in de cockpit was gesneuveld. Dat zei de gezagsvoerder, die de Airbus A319 met 119 passagiers maandag veilig aan de grond kon zetten.

Piloot Liu Chuanjian zei tegen de Chengdu Economic Daily dat de cockpitruit plots stuk ging. ,,Er was geen waarschuwing. Er verscheen opeens een barst in de ruit en er klonk een harde knal'', zei de gezagvoerder. ,,Voordat ik het wist, was mijn copiloot half uit het raam gezogen.''

De copiloot, die een veiligheidsriem droeg, overleefde het incident. Hij kon weer naar binnen worden getrokken. Het toestel maakte later een noodlanding in Chengdu, al had dat wel de nodige voeten in de aarde. Chuanjian vertelde dat het toestel zo hard trilde dat hij de meters niet kon lezen. Ook viel de druk in de cockpit weg.

De Chinese burgerluchtvaartautoriteit zoekt uit of het raam sneuvelde door een ontwerp- of productiefout. Geen van de passagiers raakte gewond.

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com. By using Blogtrottr, you agree to our policies, terms and conditions.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions.


Geef een reactie