Your 2 hourly digest for Wel.nl

Oude Media Nieuwe Media
Wel.nl
Minder lezen, Meer weten. 

9 tekenen dat het niet goed is met je lever

Jun 13th 2018, 18:13, by Gerard Driehuis

Als je een paar van de volgende tekenen ziet zou het wel eens fout kunnen zijn met je lever.

1. Gele ogen

2. Je kunt niet ophouden met krabben

3. Je drinkt te veel

4. Je bent steeds moe

5. Je hebt hepatitis

6. Je bent te dik

7. Er zit vocht in je buik

8. In je familie komen leverkwalen voor

9. Je bent in de war en/of vergeetachtig

 

Ieder signaal op zich kan op van alles duiden. Een paar tegelijk wijst vermoedelijk op je lever

Vader Le Pen (89) is ziek

Jun 13th 2018, 16:01, by Gerard Driehuis

Jean Marie Le Pen, de vader van het extreemrechtse Front National én de vader van de leider van het Front, Marine Le Pen, is opgenomen in het ziekenhuis  vanwege “algehele vermoeidheid”, zo laat zijn raadsman Frédréric Joachim weten. Le Pen wordt deze zondag 90. Hij staat – niet voor het eerst – terecht. Dit keer wegens het aanzetten tot haar jegens homo’s. Hij is al eens veroordeeld vanwege het ontkennen van de gaskamers en vanwege het aanzetten tot haat jegens buitenlanders. De rechtbank heeft hem uitstel van de zaak gegeven nadat een dokter heeft bevestigd dat Le Pen er slecht aan toe is.

Le Pen is overigens geen lid meer van de partij die hij heeft gesticht en die wordt geleid door zijn dochter. Hij heeft namelijk behalve ruzie met joden, moslims, homo’s en het gerecht, nu ook ruzie met zijn dochter

Let op: deze drie ingrediënten wil je niet in je shampoo

Jun 13th 2018, 15:54, by Désirée du Roy

Een geïrriteerde hoofdhuid, schilfertjes of jeuk? Je shampoo zou zomaar eens de oorzaak kunnen zijn. Tijd om de ingrediëntenlijst te checken.

1. Siliconen
Siliconen zitten vooral in shampoo’s ‘voor glanzend haar’. Ze zorgen voor een laagje over je haarvezel waardoor je haar gladder lijkt en het licht meer weerkaatst. Maar de siliconen kunnen zich ophopen op je hoofdhuid en voor schilfertjes en irritatie zorgen.

2. Sulfaten
Zoek op het etiket naar Sodium Laureth Sulfaat, Sodium Lauryl Sulfaat, Ammonium Laureth Sulfaat en Ammonium Lauryl Sulfaat. Deze stoffen zorgen voor het schuim in je shampoo en verwijderen vet, maar ze maken je haar ook broos en drogen je hoofdhuid uit. Vooral mensen met droog haar of een gevoelige hoofdhuid kunnen beter een sulfaatvrije shampoo nemen.

3. Parfum
Het is best prettig als je haar na het wassen naar lavendel of lentebloesem ruikt, maar je hebt er maar korte tijd plezier van én het parfum kan een allergische reactie veroorzaken. Wie een gevoelige huid heeft, kan beter kiezen voor een hypoallergene shampoo zonder parfum.

Haaien verdienen een betere naam

Jun 13th 2018, 13:41, by Gerard Driehuis

We vinden haaien heel erg eng, overdreven eng. We vinden haaien bijvoorbeeld enger dan auto’s. Toch doodden haaien in heel 2017 slechts 5 mensen terwijl wereldwijd door auto’s 1,7 miljoen mensen omkwamen. Toch zijn erg wel enge films over dodelijker haaien en niet over dodelijke auto’s.

Haaien, schrijft bioloog Ephrat Livni op QZ zijn belangrijk om het evenwicht in de zeeën te handhaven, voor zover er in een wereld vol mensen nog evenwicht is in zee. Voorbeeld: toen rond Hawaii de tijgerhaaien zeldzaam werden namen schildpadden de macht over en vraten de zeebodem kaal, waardoor veel soorten verdwenen. Die tijgerhaaien verdwenen om dat er van overheidswege op werd gejaagd. Haaien bedreigden het toerisme.

Evenwicht in de zee is belangrijk voor ons voortbestaan: de wateren nemen de helft op van onze CO2 uitstoot. Haaien zijn belangrijk voor het evenwicht en dus  – indirect – voor het voortbestaan van de mensheid. Dat kun je van auto’s niet zeggen

Meevaller: FC Twente krijgt naheffing van 4,4 miljoen euro

Jun 13th 2018, 13:16, by anp

ENSCHEDE (ANP) – FC Twente heeft met de Belastingdienst overeenstemming bereikt over een naheffing van 4,4 miljoen euro. De club uit Enschede moet dat bedrag betalen omdat het te weinig loon- en omzetbelasting heeft afgedragen in de periode 2011-2015. De Belastingdienst had Twente eerder al een boete van 250.000 euro opgelegd.

Van de naheffing heeft een bedrag van 2,9 miljoen euro betrekking op de transfer van Dusan Tadic. FC Twente had al rekening gehouden met een naheffing en daar volgens verschillende media een bedrag van 5,9 miljoen euro voor gereserveerd. Het betekent echter niet dat FC Twente dit bedrag op dit moment beschikbaar heeft, liet de club in een verklaring weten.

Waarom mannen veel vaker zelfmoord plegen dan vrouwen

Jun 13th 2018, 12:55, by Jeannette Kras

Nederlandse mannen plegen twee keer zo vaak zelfmoord als vrouwen, blijkt uit cijfers van het CBS. In Vlaanderen maken mannen zelfs drie keer zo vaak een eind aan hun leven.

Een van de belangrijkste redenen is dat we in een maatschappij leven waarin het niet wordt gewaardeerd als mannen hun gevoelens tonen en over hun emoties praten. Het gevolg is dat ze hun neerslachtigheid opkroppen en geen hulp zoeken, waardoor ze ineens, ogenschijnlijk onverwacht, suïcide plegen. “Achter die zelfmoorden gaan vaak jarenlang opgekropte gevoelens en krampachtig verborgen gehouden depressies schuil. Ons achterhaalde beeld van mannelijkheid verhindert mannen om zichzelf te zijn. Tot ze er blijkbaar niet meer willen zijn,” aldus seksuoloog Wim Slabbinck in De morgen.

Vrouwen spelen daar ook een rol in. “Onderzoek toont aan dat mannen die niet te veel over hun gevoelens uitweiden door vrouwen aantrekkelijker bevonden worden dan openhartige mannen. Het ziet er dus naar uit dat vrouwen op het gebied van mannelijke gevoeligheid een dubbele moraal hanteren. Ze willen zogezegd een kwetsbare man die over zijn emoties kan praten, maar opteren in de praktijk toch vaak voor de ontoegankelijke, zwijgende patser,” legt Slabbinck uit.

Tweede reden, en tevens gevolg, is het gegeven dat drank- en drugsverslavingen bij mannen twee keer zo vaak voorkomen. Amerikaanse psychiater Jonathan Gerkin denkt dat dit eveneens komt doordat mannen hun gevoelens niet uiten, waardoor ze zich eenzaam voelen. “Eenzaamheid is een erg alarmerend gevoel en als je daar met niemand over praat, zijn velen geneigd om die gevoelens met behulp van drank en drugs te onderdrukken.”

Honderden schapen springen de dood in

Jun 13th 2018, 12:01, by anp

Ongeveer vijfhonderd schapen zijn in het uiterste zuidoosten van Turkije van een soort klif de dood ingesprongen. Turkse media meldden dat waarschijnlijk een dier van de klif sprong of viel en dat het door de hele kudde is gevolgd. De dieren maakten een val van zeker 20 meter in het rotsachtige landschap, ten zuiden van de provinciehoofdstad Van.

Het is niet duidelijk waarom het eerste dier de sprong maakte. Mogelijk poogde het over een afgrond heen te springen. Dorpelingen uit de omgeving hebben de plaatselijke autoriteiten om hulp gevraagd, omdat het plotselinge verlies van de kudde een grote klap voor de gemeenschap betekent.

Kamer bezorgd, niet verrast na rapport Mali

Jun 13th 2018, 11:58, by anp

Bezorgd, maar niet verrast. Dat is de reactie die in de Tweede Kamer te horen is na het rapport van de Algemene Rekenkamer over de missie in Mali. Slechts met improviseren kan de krijgsmacht de missie aan. Het kabinet wil de missie afbouwen, lekte eerder uit.

,,Dit is heel zorgelijk maar verbaast ons helaas niet. Het geeft wederom aan: pas op de plaats bij Defensie is nodig", aldus Salima Belhaj van regeringspartij D66. Volgens haar kan het rapport niet zonder gevolgen blijven. ,,De ambities en middelen moeten terug in balans" bij Defensie.

Volgens de VVD laat het rapport de problemen goed zien. De krijgsmacht moet zo snel mogelijk weer op orde worden gebracht en ,,de militaire bijdrage in Mali bemoeilijkt dat", stelt André Bosman. Joël Voordewind (ChristenUnie) vindt het een ,,zeer verontrustend" rapport dat ,,zwaar" moet meewegen bij een besluit over toekomst van de missies.

,,Training, materieel en onderhoud schieten te kort; de missie is illustratief voor de staat van de krijgsmacht. Redelijk schokkend rapport waarover we moeten debatteren. Dit kan toch niet zo doorgaan", twittert Sadet Karabulut van de SP. Ook PVV'er Emiel van Dijk wil snel een debat.

WK voetbal in 2026 naar VS, Canada en Mexico

Jun 13th 2018, 10:57, by anp

Het WK voetbal van 2026 wordt gehouden in de Verenigde Staten, Canada en Mexico. Het gecombineerde Amerikaanse 'bid' heeft de voorkeur gekregen boven Marokko.

Voor het eerst mochten de landen die zijn aangesloten bij de FIFA stemmen. Voorheen werden de WK's altijd via een geheime stemming toegewezen door het bestuur van de mondiale voetbalfederatie.

Donderdag begint het WK in Rusland. De volgende mondiale eindronde is in 2022 in Qatar. In 2026 mogen liefst 48 landen meedoen aan het WK, zestien meer dan nu.

Wat kost een biertje overal in Europa?

Jun 13th 2018, 10:03, by Jeannette Kras

Mogelijk bezoek je deze vakantie nog een Europese stad. Dan is het best handig om te weten wat je voor een biertje betaalt. In tegenstelling tot de Big Mac, waarvan de prijs iets zegt over de kosten van levensonderhoud, wordt de bierprijs ook door andere factoren bepaald, zoals het alcoholbeleid in een land, de beschikbaarheid van bier en de kwaliteit van het lokale pils.

Statista heeft de prijs van een biertje in de horeca van een groot aantal Europese steden op een rijtje gezet. De verschillen zijn groot: in Oslo betaal je meer dan tien dollar voor een pint (ruim een halve liter), terwijl je in Praag net iets meer dan anderhalve dollar kwijt bent. In Amsterdam zijn de pints ook behoorlijk aan de prijs: een glas kost er ruim zes dollar.

Infographic: Beeronomics: The Price of a Pint Around Europe | Statista

Vertrouwen op woningmarkt kalft verder af

Jun 13th 2018, 09:52, by anp

AMERSFOORT (ANP) – Het vertrouwen van consumenten in de woningmarkt kalft steeds verder af. Meer Nederlanders vinden dat een eigen huis steeds minder betaalbaar is en door het beperkte woningaanbod is er in veel gebieden nauwelijks nog iets te kiezen voor huizenkopers. Dat meldde de Vereniging Eigen Huis (VEH).

Het dalende vertrouwen komt naar voren uit de Eigen Huis Marktindicator van de VEH. Die graadmeter kwam voor mei uit op een stand van 104 punten, nog net boven het omslagpunt van 100 punten. Boven een stand van 100 punten is het consumentenvertrouwen in de woningmarkt positief, eronder is het sentiment negatief. Een jaar geleden stond het vertrouwen nog bijna 10 punten boven de huidige stand.

Ten opzichte van een jaar geleden zijn er nu bijna twee keer zo veel Nederlanders die vinden dat de omstandigheden om een huis te kopen slechter worden. De laatste keer dat zo veel mensen de woningmarkt zagen verslechteren was in 2012. Het grote verschil met toen zijn de enorme prijsstijgingen van nu, terwijl de huizenprijzen zes jaar geleden juist daalden. Ruim 80 procent verwacht dat de prijzen door de schaarste alleen maar verder zullen stijgen.

Mabel miljoenen rijker na beursgang Adyen

Jun 13th 2018, 09:35, by anp

Prinses Mabel spint garen bij de enorme koersstijging op de eerste handelsdag van betalingsdienstverlener Adyen. Het aandeel ging voor een introductieprijs van 240 euro naar het Damrak en stond aan het einde van de ochtend al op meer dan 450 euro.

Prinses Mabel van Oranje heeft een flink pakket aandelen van Adyen in bezit en verkocht vlak voor de beursgang ook een deel van de 545.981 aandelen, wat haar 43 miljoen euro opleverde. Nu de koers van het aandeel explosief is gestegen aan het Damrak is het resterende aandelenpakket van Mabel in één klap 160 miljoen waard.

De beursgang van het fintechbedrijf Adyen is de grootste techbeursgang in Europa van het jaar. Adyen verwerkt betalingen voor grote binnen- en buitenlandse klanten als de Bijenkorf, Uber, Netflix en Spotify. Mabel, de weduwe van de in 2013 overleden prins Friso, behoort tot de vroege investeerders.

Koppel valt te pletter tijdens het maken van een selfie

Jun 13th 2018, 08:51, by Jeannette Kras

Een koppel wilde een selfie maken vanaf een veertig meter hoge wal, die een van de populairste stranden van Portugal ommuurt. Vermoedelijk verloren ze hun evenwicht en vielen naar beneden. Ze werden een dag later levenloos op het strand aangetroffen.

Het gaat naar verluidt om een Brits-Australisch stel dat op vakantie was in Ericeira, een schilderachtig kustplaatsje dertig kilometer onder Lissabon. Het koppel viel van de muur en kwam terecht op Praia dos Pescadores, vertelt de Portugese krant Correio da Manhã.

Volgens de lokale hulpdiensten wilden de man en vrouw een selfie nemen vanaf de muur boven het strand. “Alles wijst erop dat ze met een selfie bezig waren. We vonden een mobiele telefoon op de muur. Het toestel dreigde te vallen. Zij leunden voorover om hem te grijpen en vielen naar beneden,” beschrijft het hoofd van de reddingsdienst Rui Pereira da Terra.

Ze zijn tientallen meters lager op het strand terecht gekomen. Portugese krant Jornal de Notícias, schrijft dat vissers een ‘horror scene’ aantroffen toen ze de lichamen rond half zeven in de ochtend vonden. “Eerst dachten de vissers dat er mensen op het strand lagen te slapen,” aldus de krant. “Pas toen ze dichterbij kwamen zagen ze dat het koppel dood was. Ze schrokken enorm van wat ze zagen.”

 

Ericeira is een populaire surfspot. Het strand is omringd met kliffen en een veertig meter hoge muur. Het is niet de eerste keer dat toeristen er naar beneden vallen.

Drie eigenschappen waardoor je nóóit miljonair wordt

Jun 13th 2018, 08:13, by Jeannette Kras

Mocht je de ambitie hebben om miljonair te worden dan is het zaak om te kijken of je daarvoor wel uit het juiste hout bent gesneden. Een aantal eigenschappen is namelijk onontbeerlijk volgens auteur, blogger en podcaster James Altucher, die honderden succesvolle mensen interviewde.

1. Creativiteit
“Als je geen ideeën hebt, dan hoor je bij de gewone mensen. Gewone mensen worden geen miljonair,” schrijft Altucher op Quora. Het hoeven niet per se goede ideeën te zijn, dus dat scheelt. “Slechte ideeën zijn nuttig. Je moet op z’n minst 100 tot 1000 slechte ideeën hebben, voordat daar één goed idee tussen zit.”

2. Juiste mensen
Je moet mensen om je heen verzamelen die je positief beïnvloeden. “Foute mensen trekken je naar beneden,” schrijft Altucher. “De goede mensen houden van je en inspireren je. Het is een zero-sum-game. Laat de goede mensen alsjeblieft winnen. Je kunt niet succesvol zijn als je toestaat dat mensen je naar beneden trekken.”

3. Eigen schuld
Geef anderen nooit de schuld van je falen, aldus Altucher. “Het is heel moeilijk ergens lessen uit te trekken, als de pijn nog vers is. Vaak kan ik het zelf niet. Maar zoek geen schuldige. Dat is de eerste stap in het leerproces, in het herstel en in de positieve ontwikkeling.”

Ontbreken deze karaktertrekken dan kun je er natuurlijk aan werken. Of je bedenkt je dat geld helemaal niet gelukkig maakt.

Je kind suikervrij opvoeden, is dat wel een goed idee?

Jun 13th 2018, 07:25, by Jeannette Kras

Je kind suikervrij opvoeden, het gebeurt steeds meer. Het is vast heel gezond, maar ook een beetje zielig: moeten de arme kinderen, al knagend op een wortel, toezien hoe hun klasgenoten genieten van een zoete verjaardagstraktatie?

Deskundigen zijn alvast geen voorstander van de suikervrije trend. Diëtist Esther van Etten tegen RTL Nieuws: “Vooral in Amsterdam zie ik meer dan regelmatig dat ouders hun kinderen bijna niets meer geven waar suiker in zit.” Van Etten vreest dat sommige ouders doorslaan. “Kinderen mogen best wat suiker eten. Als kinderen helemaal geen suiker eten, ook geen natuurlijke suikers, kan dat juist tot gebrek aan energie leiden.”

Daarnaast is snoep een onderdeel van onze maatschappij, zegt opvoedkundige Marina van der Wal tegen de nieuwszender. “Het werkt als beloning, het geeft energie en we houden van de zoete smaak. Natuurlijk is het gezonder en beter voor je gebit om niet te veel suiker te eten, maar ik geloof niet in volledige onthouding.”

“Kinderen komen uiteindelijk in een maatschappij terecht waar ze al die zaken tegenkomen,” vervolgt Van der Wal. “Het is daarom juist belangrijk om ze te leren met suiker om te gaan.”

Wil je toch dat je kind geen suiker eet, zorg dan voor een alternatief. “Het is niet de bedoeling dat het kind om zich heen gaat zitten kijken naar kauwende kinderen en denkt: ‘ik mag niks’. Of nog erger, dat het uiteindelijk wordt buitengesloten,” besluit Van der Wal.

Gerard Joling is met 4.500 mannen naar bed geweest

Jun 13th 2018, 06:57, by Désirée du Roy

Hoe hij de tel heeft bijgehouden is onduidelijk, maar Gerard Joling zegt met 4.500 mensen naar bed te zijn geweest, waarvan zes of zeven vrouw. Hij doet zijn onthullingen in het programma Ellen & Naomi: 24 uur mandekking. 

Het wilde seksleven van de 58-jarige zanger was natuurlijk een mooi item voor Shownieuws, dat er voor de goede orde nog even een berekening op losliet. Stel dat de zanger vanaf zijn zestiende seksueel actief is, dan zou hij elke week twee nieuwe mannen zijn bed in hebben gesleurd. Als hij dan ook nog eens trouw was tijdens zijn tien jaar durende relatie met Wino dan moet hij wekelijks met drie verschillende mannen seks hebben gehad.

Hoe hij dat voor elkaar heeft gekregen, vertelt Joling niet. Misschien overdrijft hij een beetje.

Sigaretten blijken nog veel ongezonder dan gedacht

Jun 13th 2018, 06:37, by Jeannette Kras

Sigaretten bevatten veel meer teer en nicotine dan op de verpakking staat én dan wettelijk is toegestaan. Het RIVM onderzocht de honderd populairste sigarettenmerken en concludeerde dat Belinda Super Kings met 36,3 milligram teer de ongezondste sigaret is.

Wettelijk is 10 milligram toegestaan. Op de tweede plaats staat Marlboro Red met 34,8 mg teer en derde is Lucky Strike Original Red met 32,8 milligram. Je wordt het meest voor de gek gehouden met Marlboro Prime. Daarin zou slechts 1,0 milligram teer per sigaret zitten, terwijl het RIVM 26,1 mg meet.

Ook als het gaat om nicotine kloppen de op de verpakking vermelde hoeveelheden meestal niet. De honderd onderzochte sigarettenmerken bevatten twee tot zeventien keer meer nicotine dan is toegestaan. Het verschil zit hem in de meetmethode. De ISO-meting die de overheid lang gebruikte, houdt er geen rekening mee dat de meeste rokers de luchtgaatjes van de filters dichtknijpen, waardoor ze meer schadelijke stoffen binnenkrijgen. De zogenoemde Canadese meetmethode neemt dit wel mee.

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) is groot voorstander van de Canadese methode, die grote gevolgen kan hebben voor sigaretten in Nederland. “We gingen er natuurlijk al vanuit dat de resultaten slecht zouden zijn. Daarom heeft mijn voorganger dit onderzoek ook gevraagd in 2017. Maar eerlijk gezegd ben ik alsnog van deze harde feiten geschrokken. Dat rokers eigenlijk bij alle sigaretten veel meer gif binnen krijgen dan ze wordt voorgehouden is zeer zorgelijk.”

IQ: Sinds 1975 worden we dommer

Jun 13th 2018, 05:42, by Gerard Driehuis

Uit Noorse cijfers blijkt dat het IQ sinds 1975 gestaag omlaag gaat. Zeven punten per generatie. Er ging een lange stijging aan vooraf.  Jaar na jaar steeg het. Dat werd het Flynn-effect genoemd, naar de Nieuw-Zeelandse moraal-filosoof James Flynn die het als eerste onderzocht. Hij gaf aan dat we niet per se slimmer werden, maar misschien gewoon beter in het oplossen van IQ-tests. Maar de stijging heeft plaatsgemaakt voor een daling, constateren de Noorse wetenschappers. Wat is er aan de hand?

Het ligt niet aan migratie. De daling doet zich volgens de Noren namelijk ook voor binnen families. “Zo merkten ze dat kinderen die na 1975 geboren waren een lager IQ hadden dan hun oudere broers of zussen”, legt Stuart Ritchie, een autoriteit op het vlak van IQ (universiteit van Edinburgh), uit aan de Belgische kwaliteitskrant De Morgen. “Dan kun je niet beweren dat het iets genetisch is of dat de impact van migratie er voor iets tussen zit.”

Maar waarom het IQ eerst steeg weten we niet echt en waarom het nu lijkt te dalen weten we ook niet. Ritchie: “Heeft het met onderwijs te maken? Met gezondheid? Andere voedingsgewoonten? Onze mediaconsumptie? Allemaal mogelijk, maar dat zal verder onderzoek dus moeten uitwijzen.”

Tweede golf huissteekmuggen op komst

Jun 13th 2018, 05:37, by anp

Door de hoge temperaturen en genoeg regen komt dezer dagen de tweede generatie steekmuggen tevoorschijn. De eerste was er al eind mei, een maand eerder dan normaal. Dat meldt de site NatureToday.

De uitzonderlijk hoge temperaturen in de afgelopen twee maanden hebben de huissteekmug vroeg geactiveerd uit de winterrust. Normaal is april nog te koud voor zo'n ontwikkeling. Gemiddeld genomen begint de ellende (gezoem en bulten) pas echt toe te nemen in de tweede helft van juni, met een piek in juli en augustus.

Maar dit jaar was april echter drie graden warmer dan normaal en mei zelfs 3,1 graden warmer. Daardoor kwam de eerste generatie van de huissteekmug tussen half en eind mei al tevoorschijn en gingen de eerste vrouwtjesmuggen op zoek naar bloed. Door de zeer hoge temperaturen gaat ook de ontwikkeling van de larven een stuk sneller.

Op NatureToday maken biologen van natuurorganisaties en kennisinstellingen melding van actuele ontwikkelingen in de natuur in ons land.

Een WK missen, wat kost dat eigenlijk?

Jun 13th 2018, 05:06, by Gerard Driehuis

Als ‘we’ meededen was er nu van alles te koop dat Oranje was. Em kroegen zouden vollopen op wedstrijddagen. Nu is dat er allemaal niet. NRC vroeg zich af of dat een klap voor de economie is. Het antwoord: een klapje.

Er blijkt in WK-jaren mogelijk een verschuiving: minder tripjes naar Benidorm, meer naar het WK-land, meer oranje Tompouzen, minder ander gebak. Maar per saldo maakt het allemaal weinig uit. Maurice van Sante, econoom bij ING ziet vooral dat de uitgaven verschuiven: mensen geven meer uit in de supermarkt, maar gaan bijvoorbeeld minder vaak naar restaurants. „Die plussen en minnen vallen tegen elkaar weg.”

Rot voor de mensen die leven van het produceren en verkopen van oranje prullaria, goed voor restaurants en pretparken die anders stille weken hadden. En er saldo doet het missen van het WK er niets toe. Althans: economisch

 

170.000 ouderen thuis uitgebuit of mishandeld

Jun 13th 2018, 04:44, by Gerard Driehuis

Heel veel thuiswonende bejaarden worden uitgebuit of mishandeld. Meestal door een bekende, vaak door een kind. Het gaat meestal om financiële uitbuiting, soms ook om fysieke bedreiging of mishandeling. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, waar het AD over beschikt.

,,Ouderenmishandeling komt in vele gedaanten en verschillende mates van ernst voor en kan diverse gevolgen hebben.” De slachtoffers zijn vaak kwetsbare senioren, op fysiek of psychisch vlak, zegt het rapport

8 dingen die je honden (en katten) niet moet geven

Jun 13th 2018, 04:36, by Gerard Driehuis

Van sommige dingen – chocolade – weet iedereen wel dat ze voor onze huisdieren een slecht idee zijn, maar in de lijst van  de voedingsdeskundige van de Spring Valley Animal Hospital en Cat Care Clinic zitten ook onverwachte dingen

1. Xylitol.  Een  alomtegenwoordige zoetstof in suikervrije producten. Zit bijvoorbeeld in veel suikervrije kwaugom. Fnuikend door hond en kat.

2. Chocolade. 

3. Avocado’s. 

Grotere hoeveelheden avocado of guacamole  zijn slecht voor katten en honden en kunnen zelfs de dood veroorzaken.

4. Macadamia-noten.  Zitten vaak in ‘gezonde’ koekjes. Misschien goed voor mensen, maar helemaal niet voor honden

5. Druiven en rozijnen. 

“We wisten dit niet, maar het eten van druiven en rozijnen kan leiden tot acuut nierfalen bij huisdieren,” zegt dierenarts Dr. Saunders. Niet bij alle honden en katten, maar wel bij sommige.  “Helaas weten we nog steeds niet waarom.”

6. Gistdeeg.  Het deeg, bijvoorbeeld van ongebakken brood, kan gaan gisten in de maag van je hond.

7. Uien en knoflook. 

8. Marijuana. Ook als het in olie, cake of iets anders zit.

Kevin Spacey terug in de bioscoop

Jun 13th 2018, 03:30, by anp

LOS ANGELES – Kevin Spacey keert volgende maand terug in de bioscoop. De van seksueel ongepast gedrag beschuldigde acteur is te zien in Billionaire Boys Club, een film die werd opgenomen voordat de aantijgingen aan het licht kwamen.

In oktober kwam Star Trek-acteur Anthony Rapp met het verhaal naar buiten dat Spacey probeerde seks met hem te hebben toen hij 14 was. Niet lang daarna lieten ook andere mannen weten nare ervaringen te hebben gehad met de acteur, waarop hij ontslagen werd bij hitserie House of Cards.

In november besloot Ridley Scott een maand voor de release van All The Money In The World dat hij de film niet met Spacey in een van de hoofdrollen wilde vertonen. De regisseur kreeg het voor elkaar om de acteur in tien dagen extra draaidagen te vervangen door Christopher Plummer.

Billionaire Boys Club werd tweeënhalf jaar geleden gefilmd. De film, met naast Spacey onder meer Ansel Elgort, Taron Egerton, Emma Roberts, Judd Nelson en Billie Lourd, vertelt het waargebeurde verhaal van een groep welgestelde jongens die in de jaren 80 een piramidespel opzetten om nog rijker te worden.

‘Kim gaat VS bezoeken, Trump Noord-Korea’

Jun 12th 2018, 23:50, by anp

PYONGYANG (ANP) – De Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un hebben elkaar uitgenodigd voor ontmoetingen in eigen land, meldt het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA.

De twee regeringleiders ,,gingen graag op elkaars uitnodiging in, overtuigd dat dit een belangrijke volgende stap zal zijn in het verbeteren van de relaties tussen Noord-Korea en de VS'', schrijft het persbureau. Wanneer Kim naar de VS gaat en Trump naar Noord-Korea is nog onduidelijk. Het Witte Huis heeft nog niet gereageerd.

Kim en Trump ontmoetten elkaar dinsdag voor het eerst in Singapore. Ze spraken daar over de nucleaire ontwapening van Noord-Korea.

Jezus is mogelijk ècht aan het kruis gespijkerd

Jun 12th 2018, 16:34, by Gerard Driehuis

Lang hebben historici betwijfeld of de verhalen over de kruisiging van Jezus van Nazareth historisch juist waren. Kruisiging was een gebruikelijke manier om niet-Romeinse misdadigers of onruststokers te doden. Maar bij de ‘normale’ kruisiging werden de veroordeelden met touwen opgehangen aan het kruis. Doe was immers dat er lang en heftig werd geleden en dat iedereen dat kon zien. Het kon dagen duren voor je dood ging.

Maar nu is er voor de tweede maal een aanwijzing dat de kruisiging door de Romeinen ook wel eens werd gedaan zoals de evangeliën het beschrijven. Dus door het lichaam van de veroordeelde vast te spijkeren aan het kruis.

In de buurt van Venetië zijn bij opgravingen de resten gevonden van iemand die blijkbaar spijkers door zijn voeten had gehad. Bovendien was zijn lichaam in de grond gestopt, zonder grafgiften zodat het heel goed om een misdadiger kan gaan.

In 1968 werd in de buurt van Jeruzalem al een 2000 jaar oude enkel gevonden met de spijker er nog in. Het verhaal over de dood van Jezus kan historisch dus juist zijn

 

Dit staat er in het akkoord dat Trump en Kim ondertekenden

Jun 12th 2018, 14:42, by Jeannette Kras

Vandaag is bekend geworden wat er in het verdrag staat dat Donald Trump en Kim Jong-un sloten. Het antwoord: niet zoveel.

Noord-Korea zegt zich te committeren aan denuclearisatie in ruil voor veiligheidsgaranties. Deze toezegging hebben ze al eerder gedaan. In de praktijk kwam daar niets van terecht. In het akkoord staan geen details over hoe de ontmanteling van het kernwapenprogramma moet plaatsvinden. Ook wordt er niets gezegd over controle en inspectie. De landen beloofden wel, voor wat het waard is, te werken aan hun onderlinge verhoudingen.

Deskundigen stellen dat Noord-Korea iets heel anders verstaat onder denuclearisatie dan de VS. De VS wil dat Pyongyang het kernprogramma staakt en inspecties toestaat. Kim Jong-un denkt eerder aan een kernwapenvrije wereld, waarbij vooral de VS zijn militaire aanwezigheid in de regio fors terugschroeft en de ‘nucleaire paraplu’ opheft die bondgenoten Zuid-Korea en Japan moet beschermen.

Experts noemen het een overwinning voor Noord-Korea. Door het charme-offensief van Kim Jong-un overweegt China de economische sancties te verlichten. Een grote winst voor Pyongyang dat voor olie en gas grotendeels afhankelijk is van China. Als het land echt daartoe besluit, betekent dat het einde van het Amerikaanse beleid van ‘maximum pressure’ dat strenge sancties voorschrijft tot Noord-Korea zijn kernwapens opgeeft.

Ook heeft Trump gezegd te stoppen met de gezamenlijke militaire oefeningen van de VS en Zuid-Korea. De oefeningen zijn al jaren een doorn in het oog van de Noord-Koreanen. Het verdrag heeft dus vooral goed uitgepakt voor Kim Jong-un. Die heeft nog wat teruggekregen voor enkele vage beloftes over het kernwapenprogramma. Voor Trump was het enkel een handig pr-momentje.

700 triljoen dollar aan ruimtegrondstoffen: “Dit kan de hele wereldeconomie vernietigen”

Jun 12th 2018, 14:14, by Jeannette Kras

Wie de grondstoffen in de ruimte weet te delven, wordt verreweg de rijkste persoon op aarde. Ruimtevaartorganisatie NASA schat dat er voor zo’n 700 triljoen dollar aan waardevolle grondstoffen te vinden zijn op asteroïden in de ruimte.

Dat is 100 miljard dollar per persoon op aarde. Als alle grondstoffen dus worden gedolven zou dat de complete wereldeconomie kunnen vernietigen menen experts.

Degene die het lukt om de delfstoffen uit de ruimte te halen, wordt de eerste biljonair ter wereld, zei bank Goldman Sachs ook al eerder. Diverse bedrijven en organisaties, waaronder NASA zelf, zijn dan ook volop bezig met het ontwikkelen van technologie om ruimtegesteente te ontginnen.

Zo werkt Deep Space Industries aan een speciale stoomschroef en wil het Britse AMC (Asteroid Mining Corporation) kleine ruimtevaartuigen uitzenden om platina te ontginnen op asteroïden.

NASA zelf wil in 2022 een missie de ruimte insturen voor mijnbouw in het heelal. De opbrengst van alleen al die ene missie zou zo’n 9.000 biljard euro bedragen.

Stort je dus niet op cryptomunten, stop met die start-up en wordt mijnbouwer in de ruimte.

28 jaar cel en tbs geëist tegen Michael P.

Jun 12th 2018, 11:22, by anp

Het Openbaar Ministerie heeft 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen Michael P. voor het doden en verkrachten van Anne Faber. Moord is volgens het OM niet bewezen, omdat niet is vast te stellen dat P. haar met voorbedachten heeft gedood. Wel heeft hij volgens de aanklagers geprobeerd de verkrachting te verhullen door haar te doden. Dit heet in juridische termen 'gekwalificeerde doodslag' en daar staat dezelfde maximale straf op als moord.

De rechtbank in Utrecht doet op 17 juli uitspraak.

Faber verdween september vorig jaar na een fietstocht.

Lichaamstaal van Kim en Trump: “Ze probeerden allebei dominantie te tonen”

Jun 12th 2018, 10:26, by Jeannette Kras

De historische ontmoeting tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump was voer voor lichaamstaalexperts. Daily Mail vroeg de Amerikaanse deskundige Patti Wood naar de lichaamstaal van beide heren.

Wood benadrukt dat beide mannen wilden laten zien dat ze machtig en dominant zijn. De stevige, maar strakke handdruk maakt dat volgens haar goed duidelijk net als de manier waarop de heren naar elkaar toe lopen: op hoge snelheid in ferme pas. Het toont dat ze gelijkwaardig zijn.

Nadat ze naar elkaar toe liepen, volgde de typische Trump-handdruk. Hij strekte zijn arm uit om als eerste een hand te geven. “Daar kwam hij sterk uit. Hij strekte zijn arm om groter te lijken dan hij eigenlijk is,” aldus Wood. “In een zakelijke omgeving is het gebruikelijk dat de minder machtige persoon als eerste zijn hand uitsteekt,” zegt de expert. “Ik vind het interessant dat hij het gebruikt als een manier om dominantie uit te stralen.”

Gelijkwaardige handdruk
De handdruk duurde lang, maar was strak, wat wil zeggen dat beide mannen de hand zo weinig mogelijk op en neer bewogen. “Dit laat zien dat ze er allebei voor proberen te zorgen dat de ander hun hand niet beweegt.” Trump houdt er van om de handdruk te ‘leiden’, maar dat lukte in dit geval niet. Wie als eerste losliet was onduidelijk wat betekent dat ze aan elkaar gewaagd zijn.

Cultureel verschil
Na de handdruk greep Trump nog even met zijn linkerarm naar de bovenarm van de Noord-Koreaanse leider. Je zou denken dat de Amerikaanse president daarmee deze slag gewonnen heeft, maar Wood nuanceert dat. Experts in westerse en Aziatische culturen analyseren lichaamstaal verschillend. Kim hield zich heel stil en strak bij de uitingen van Trump. “Terughoudendheid is een teken van macht in veel Aziatische culturen,” aldus Wood. “Diplomaten wordt geleerd om mensen in Aziatische landen niet op die manier aan te raken.”

Miljarden jaren oud sterrenstof gevonden van begin zonnestelsel

Jun 12th 2018, 09:14, by Jeannette Kras

Wetenschappers hebben kosmische stoffen gevonden van het begin van de vorming van ons zonnestelsel.

Deze ‘exotische korrels’ zijn van kometen afkomstig en bevatten waardevolle informatie over de ‘oorspronkelijke bouwstenen van sterren en planeten,’ aldus de onderzoekers. Ons zonnestelsel is ontstaan uit een enorme wolk van interstellair stof en gas. Eerdere observaties hebben al uitgewezen dat dit stof voornamelijk bestaat uit silicaat, koolstof en ijs.

Echte samples van het stof uit het begin van ons zonnestelsel kunnen astronomen veel vertellen over het ontstaan van sterren en planeten, maar de overgrote meerderheid van de stofdeeltjes is vernietigd en verwerkt bij de vorming van planeten.

Sterrenstof is alleen teruggevonden in een paar ruimterotsblokken, maar het is uiterst zeldzaam. Dr. Hope Ishii van de universiteit van Hawaï en haar collega’s bedachten dat ze het beste naar de vroege sporen van ons zonnestelsel konden zoeken in de objecten die het minst zijn veranderd. Ze dachten in het bijzonder aan kleine hemellichamen zoals kometen die zijn ontsnapt aan de vorming van de planeten.

“Onze observaties suggereren dat deze exotische korrels het interstellaire stof waarmee de bouwstenen voor sterren en planeten zijn gevormd hebben overleefd,” aldus Ishii. Ze is erg enthousiast. “Als je het materiaal in handen hebt waarmee 4,6 miljard jaar geleden planeten zijn gevormd, dan is dat heel spannend. Het maakt het mogelijk om beter te begrijpen hoe de planeten zijn ontstaan en veranderd.”

Dochtertje (2) Robert Doornbos heeft grote tumor met uitzaaiingen

Jun 12th 2018, 08:49, by anp

Jada, de 2,5 jaar oude dochter van styliste Chantal Bles en voormalig autocoureur Robert Doornbos, wordt in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie behandeld sinds bij haar twee maanden geleden een grote tumor met uitzaaiingen is ontdekt. "Ondertussen zijn we in een rollercoaster beland van chemotherapieën en operaties", schrijft Bles op Instagram.

"Jada is heel sterk en nog steeds zo vrolijk! Wat leren we veel van ons kleine bijzondere meisje!", vervolgt de moeder. Het 'prinsesje' is volgens haar ouders in de beste handen in het Prinses Máxima Centrum. "We vechten samen met een traan en een lach."

Begin mei werd bekend dat Jada ernstig ziek is, maar bleef onvermeld dat ze een tumor heeft. Chantal is momenteel in verwachting van haar tweede kind. In februari maakte het stel bekend dat ze in de zomer een jongetje verwachten.

Lieve allemaal, Sommige van jullie weten het maar velen ook nog niet… Lang hebben jullie geen leven gezien op mijn pagina. Dit komt omdat ons leven stilstond. Helaas zijn de geruchten waar en is ons kleine prinsesje Jada erg ziek. Ongeveer 2 maanden geleden is er een grote tumor bij haar ontdekt met uitzaaiingen. Ondertussen zijn we in een rollercoaster beland van chemo therapieën en operaties. Jada is heel sterk en nog steeds zo vrolijk! Wat leren we veel van ons kleine bijzondere meisje! We zijn in de beste handen in het @prinsesmaximacentrum en vechten samen met een traan en een lach… ✨✨

Een bericht gedeeld door Chantal Bles (@chantalbles) op

Geheelonthouding is hip: gaan we naar een alcoholvrije samenleving?

Jun 12th 2018, 07:50, by Jeannette Kras

Er zijn in de supermarkt wel vijf soorten Radler te koop. In restaurants is er alcoholvrije wijn en er staan steeds meer mocktails op de kaart. Niet drinken wordt steeds normaler.

Niet gek: we willen gezond leven en er komt steeds meer bewijs dat alcohol veel ongezonder is dan we lange tijd dachten. Vooral het kankerverwekkende van drank boezemt veel mensen angst in. HP/De Tijd schrijft in een pagina’s lang stuk hoe onze houding ten opzichte van alcohol langzaam verandert. Ellen Kampman, hoogleraar voeding en ziekte in Wageningen, vertelt bijvoorbeeld aan het opinieblad dat drinken wat haar betreft het nieuwe roken mag worden.

Ze wijst vooral op de link tussen alcohol en borstkanker. “Het risico op ziekte is niet hetzelfde als het risico op sterfte. Negentig procent van de vrouwen met borstkanker overleeft het, maar je wilt het niet krijgen. Als je gezond wilt leven, hoort alcohol daar niet bij.” Al geeft ze toe: “Het is lastig om altijd voor gezond te kiezen.”

Toch is het verband tussen alcohol en kanker te sterk om te negeren. “Alcohol stimuleert de hormoonproductie,” zegt Marjolein de Jong, oncoloog en directeur van het Alexander Monro Ziekenhuis, dat in borstkanker is gespecialiseerd, tegen het magazine. “Borsten zijn hormonen, die je met alcohol extra aanzet. Als je alcohol drinkt, gaat je testosteron omlaag en je oestrogeen omhoog. Bij iedereen, ook bij mannen.”

Maar er zijn meer soorten kanker die een link hebben met alcohol. Toch blijven mensen flink innemen. “Veel drinken gebeurt achter gesloten deuren. We weten wat er wordt verkocht, en wat mensen zeggen dat ze drinken. Daar zit zó’n gat tussen,” vertelt detox-coach Jacqueline van Lieshout tegen HP.

Zelf is ze gestopt in de zomer van 2016. “Het was tot tranen toe zwaar. De gedachte aan zo’n koude witte voor je neus. Dan heb je geloof ik een probleem. Sindsdien heb ik niet meer gedronken. Ik ben zeventien kilo kwijt, slaap fantastisch. Overdag vallen dingen op hun plek. Ik was er altijd mee bezig: woensdag naar het café, dan kan ik donderdag niet werken. Dat heb ik niet meer.”

De vraag die HP/De Tijd zich terecht stelt is: waarom raakt dit mensen zo? Iedereen heeft een mening over alcoholgebruik. Vooral stevige drinkers worden bijna boos als je aan hun borreltje komt. “Je raakt aan het plezier van mensen,” zegt De Jong. “Aan persoonlijke keuzes. Mensen moeten die keuzes zelf kunnen maken. Risicoloos leven gaat niet gebeuren, er zijn maar weinig mensen die dat ambiëren. Een rafelrandloze samenleving moet je niet willen, dat ben ik met je eens. Maar als professional mag je mensen kennis niet onthouden.”

Alcohol drinken heeft ook grote voordelen. “Drank geeft op het moment verlichting, het haalt de scherpe kantjes van dingen af. Dat is prettig. Maar als je het leven met drank moet doven, is er wat aan de hand. Iedere dag drinken is niet goed.”

Wie heeft er recht op de armleuning in het vliegtuig?

Jun 12th 2018, 07:03, by Désirée du Roy

De zomervakantie komt er weer aan. Grote kans dat je binnenkort in een vliegtuig stapt. Het liefst rust je dan lekker met beide armen op de armleuning, maar er is niet genoeg leuning voor iedereen. Hoe los je dat op?

Je kunt natuurlijk zorgen dat je vooraan in de rij staat, zodat de kans groot is dat je als eerste zit en dus beide armleuningen kunt inpikken. Maar dat is niet erg beleefd. Er is een vliegtuigarmleuningetiquette en die is heel simpel: de middelste passagier heeft recht op allebei de leuningen. De middelste stoel is verreweg het minst comfortabel. Je hebt de minste ruimte, kunt niet uit het raampje kijken, maar ook niet even je benen strekken in het gangpad. Om de arme middelste passagier tegemoet te komen, geef je hem of haar dus beide armleuningen.

Stel, je bent de pechvogel die zelf op de middelste stoel is geplaatst en je buren kennen de vliegtuigarmleuningetiquette niet, maar hebben nietsvermoedend je leuning ingepikt dan kun je best voor jezelf opkomen en vriendelijk uitleggen dat jij de eerste rechten hebt. Ben je iets minder sociaal vaardig aangelegd dan kun je ze ook langzaam doch dwingend van de leuning afduwen.

Dit verwacht je niet: vrouwen gamen vaker dan mannen

Jun 12th 2018, 06:29, by Jeannette Kras

De wereld van het gamen lijkt toch een typische mannenaangelegenheid, maar niets is minder waar. Vrouwen gamen zelfs meer dan mannen.

Dat blijkt uit een onderzoek dat PayPal liet uitvoeren onder 25.000 gamers in 25 landen. Van de duizend Nederlandse ondervraagde vrouwen gaf 44 procent aan dagelijks te gamen, bij de mannen was dat 40 procent. Vrouwen gamen dan misschien wel vaker, mannen spelen langer. Bijna drie op de vier mannen speelt minstens een uur, bij de vrouwen is dat ruim de helft.

Mannen gamen vaker op de computer, vrouwen op de mobiel. En natuurlijk hebben ze andere game-voorkeuren. Geen actie- en schietspellen voor vrouwen, maar puzzelgames, zoals Candy Crush of avonturenspellen als SaGa.

Voor PayPal is het onderzoek interessant, omdat er steeds meer games via het online betaalplatform worden aangeschaft. Van de 100 miljard euro die er vorig jaar in de gamingindustrie omging, liep 12 miljard via PayPal.

Trump en Kim ondertekenen ‘historisch document’

Jun 12th 2018, 06:05, by Jeannette Kras

Wat er is ondertekend, daar heeft niemand nog een idee van, maar Donald Trump en Kim Jong-un hebben allebei hun handtekening gezet op een vel papier. Volgens beide is het ‘een historisch document’.

De Noord-Koreaanse leider zegt dat de wereld “een belangrijke verandering te zien krijgt”. Hij en Trump “hebben besloten dat ze het verleden achter zich laten”.

De Amerikaanse president stelt dat Noord-Korea “op zeer korte termijn” begint met de ontmanteling van zijn atoomprogramma. Ook zei hij dat hij Kim absoluut zal uitnodigen in het Witte Huis. “We hebben een zeer speciale band gekregen”, voegde hij eraan toe. Kim sprak eveneens van een historische top en een historische ontmoeting. Hij bedankte president Trump.

Wat er in het akkoord staat, wordt later bekend gemaakt. Hoe dan ook lijkt de opzet van Trump geslaagd: hij heeft de Noord-Koreaanse leider ontmoet en waarschijnlijk stappen gezet richting de ontmanteling van het atoomprogramma.

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com. By using Blogtrottr, you agree to our policies, terms and conditions.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions.


Geef een reactie